Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2024 10:51

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με θέματα που περιλαμβάνονται στη σημερινή ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Σώματος, σημειώνοντας ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ξεκίνησε η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε να οδηγήσει στα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, στην περίπτωση της καθημερινότητας της ζωής του πολίτη.

Την ίδια στιγμή, θα τολμήσουμε να προχωρήσουμε και σε αλλαγές, για να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία. Αξιολογείται συνεχώς, και όποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν θα γίνουν.

Είδα με ιδιαίτερη χαρά ότι η πρώτη πολεοδομική άδεια στη Λευκωσία χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να εκδοθεί. Είναι μια θετική εξέλιξη. Αντιμετωπίζεται και μέσα από τη μεταρρύθμιση η γραφειοκρατία, πέραν όλων των άλλων μέτρων που λαμβάνονται και από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και οριζόντια σε όλα τα Υπουργεία.

Ανάμεσα στα σημερινά θέματα ξεχωρίζω την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για το Τμήμα Δασών, το οποίο θα ενισχύσουμε με περισσότερο προσωπικό, στη βάση συγκεκριμένης αξιολόγησης. Την είδαμε και προκύπτει ανάγκη για περισσότερο προσωπικό και θα προχωρήσουμε με την πρόσληψη ωρομίσθιων για την κάλυψη των αναγκών, με τη σύμφωνη γνώμη πάντα του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, σημαντική είναι η πρόταση για το θέμα της επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Θα έχουμε και άλλες προτάσεις. Θυμάστε ότι, επειδή εμπλέκονται πολλά Υπουργεία, τον Σεπτέμβριο αναμένω να ανακοινώσουμε μέτρα για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Είναι ένα θέμα με πολλά προβλήματα, το ποσοστό γεννήσεων χρειαζόμαστε να είναι τουλάχιστον στο 2,1% για να υπάρχει αναπλήρωση του πληθυσμού κάθε 25 χρόνια, είμαστε στο 1,3%. Είμαστε αρκετά πίσω και χρειάζεται ολιστική προσέγγιση. Τον Σεπτέμβριο αναμένω τις εισηγήσεις σας για να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις.

Για το θέμα της αδήλωτης εργασίας θα σταλούν νομοσχέδια στη Βουλή τα οποία θα εγκρίνουμε σήμερα. Αγγίζει και την παραοικονομία, που έχει υψηλό ποσοστό στην Κύπρο, και ελπίζουμε να υπάρξει και άμεση ψήφιση από τη Βουλή, για να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε από την πρώτη μέρα, διότι η αδήλωτη εργασία αγγίζει την παραοικονομία και το μεταναστευτικό και πολλές άλλες πτυχές.»

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΠ)