Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2018 11:56

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στη συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Οδικές Συγκρούσεις 2018

Τα θανατηφόρα και οι σοβαρές οδικές συγκρούσεις έχουν σχέση κυρίως με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβαίνουν τις πρωινές ώρες του Σάββατου και της Κυριακής και αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας. Η καλλιέργεια κουλτούρας για τη σωστή οδήγηση, την οδήγηση χωρίς κατανάλωση αλκοόλ, με κύριο μήνυμα τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, είναι ευθύνη όλων. Κοινωνίας και Πολιτείας.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτώβρη, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, και έχει στόχο την ενημέρωση των νέων, για τη σχέση αλκοόλ και οδήγησης. Εθελοντές ενθαρρύνουν τους θαμώνες των κέντρων να επιλέξουν από την παρέα τους ένα άτομο, το οποίο θα οριστεί σε «οδηγό της παρέας» και αφού αποδεχθεί αυτό τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Αυτός φυσικά θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του, επιστρέφοντας από τη νυχτερινή τους έξοδο. Στην Κύπρο τα τελευταία επτά χρόνια η Νύχτα χωρίς Οδικές Συγκρούσεις διοργανώνεται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση REACTION σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Αυτή η μεγάλη εκστρατεία συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της οδήγησης χωρίς αλκοόλ και δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο οποίο θα δώσουμε την πρέπουσα έμφαση στην ασφαλή οδήγηση. Κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, εθελοντές βρίσκονται έξω από τα νυκτερινά κέντρα. Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις πραγματοποιείται φέτος στις 20 Οκτωβρίου 2018  από τις 21:00 (Σάββατο) μέχρι και τις 06:00 (Κυριακή). 

Σε κάθε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που συμμετέχει, μια ομάδα από εθελοντές νέους θα προσεγγίζει τον οδηγό της κάθε παρέας, προτρέποντας τον να μην πιει, αν θα οδηγήσει. Ο οδηγός ο οποίος θα συμμετέχει, δίνει τη συγκατάθεση του και δεσμεύεται  ότι δεν θα πιει κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Τότε τοποθετείται στον οδηγό της παρέας ένα βραχιολάκι. Κατά την έξοδο τους από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η ομάδα των εθελοντών προτείνει στον οδηγό της παρέας να προβεί σε ένα εθελοντικό-φιλικό έλεγχο αλκοτέστ.

Εάν και εφόσον ο οδηγός της παρέας τηρήσει τη δέσμευση του και δεν καταναλώσει αλκοόλ, ανταμείβεται με κάποια συμβολικά δώρα. Εάν ο οδηγός αθετήσει την υπόσχεση του και καταναλώσει αλκοόλ, υπερβαίνοντας το επιτρεπτό όριο, γίνεται μια προσπάθεια να αποτραπεί να οδηγήσει, με τη βοήθεια των φίλων του.

Τέτοιες πρωτοβουλίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Οργάνωση Reaction και τους εθελοντές για την πρωτοβουλία τους. 

(ΜΓ)