Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 13:02

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη δημοσίευση / αναδημοσίευση σχολικής φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μου, ημερ. 2/7/2024, αναφορικά με τη δημοσίευση και αναδημοσίευση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα σχολικής φωτογραφίας, στην οποία εμφανίζονται οι μαθητές και δάσκαλοι, και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη ονόματα των μαθητών, επιθυμώ να ενημερώσω το κοινό σχετικά με τα ακόλουθα. 

  • Έχω ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον ατόμου που φαίνεται να είχε κάνει την αρχική ανάρτηση, οι θέσεις του οποίου θα αξιολογηθούν και η πορεία της διερεύνησης θα αποφασιστεί αναλόγως και με τις ενέργειες της Αστυνομίας. 
  • Τρεις από τους χρήστες που είχαν αναδημοσιεύσει τη φωτογραφία, τη διέγραψαν μετά από επικοινωνία του Γραφείου μου. 
  • Οκτώ άτομα προέβησαν σε διαγραφή της ανάρτησης ή θόλωσαν τα πρόσωπα και τα ονόματα από μόνοι τους, ενδεχομένως λόγω της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο, την Ανακοίνωση του Γραφείου μου και δημοσιογραφικές εκπομπές. 
  • Μια από τις αναρτήσεις φαίνεται να διαγράφηκε μετά από απευθείας αναφορά (report) του Γραφείου μου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 
  • Στις 4/7/2024 το Γραφείο μου προώθησε στην Αστυνομία δέκα επιπρόσθετες αναρτήσεις που είχε εντοπίσει, στις οποίες ταυτοποιούνται τα υποκείμενα των δεδομένων (δεν είχαν θολωθεί τα πρόσωπα και τα ονόματα) για εντοπισμό των στοιχείων των χρηστών και/ή διαγραφή των αναρτήσεων. Εν τω μεταξύ, πέντε από αυτές τις δέκα αναρτήσεις έχουν διαγραφεί. Η Αστυνομία με πληροφόρησε ότι μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει στοιχεία των ατόμων, τα οποία έχουν προβεί στις δύο από τις πιο πάνω αναρτήσεις. Η διερεύνηση των δύο αυτών υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. 
  • Έχω επίσης αποστείλει επιστολή προς την Ελληνική Αρχή προστασίας σε σχέση με δύο αναδημοσιεύσεις, οι οποίες φαίνεται να έγιναν από κατοίκους Ελλάδας. 

Το Γραφείο μου είναι σε επικοινωνία με την Αστυνομία για περαιτέρω συντονισμένες ενέργειες.

(ΓΣ/ΕΑθ)