Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 15:52

Ανακοίνωση από το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παϊδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (Τροποποιητικός) Νομός Του 2024»

Η Επίτροπος Νομοθεσίας εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με την ανακοίνωση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024», στη διαδικτυακή πλατφόρμα η-Διαβούλευση.

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη σημαντική τροποποίηση του βασικού Νόμου, δέκα χρόνια μετά από την ψήφισή του το 2014. Το νομοσχέδιο εισάγει ουσιώδεις πρόνοιες, οι οποίες καλύπτουν νέες απαιτήσεις και ανάγκες που υπάρχουν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ορισμένα κενά σε σχέση με αδικήματα και διαδικασίες, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την προστασία και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών θυμάτων, αλλά και την πρόληψη και προστασία άλλων πιθανών θυμάτων, καθώς και την ουσιαστική εποπτεία των καταδικασθέντων που αποφυλακίζονται.

Στο κείμενο συμπεριλήφθηκαν οι εισηγήσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, της Αστυνομίας και του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ», το οποίο έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των ενεργειών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, και της παιδικής πορνογραφίας.

Τον ρόλο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου ανέλαβαν, σε συνεννόηση και συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Επίτροπος Νομοθεσίας και η τέως Πρόεδρος Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» κα Αναστασία Παπαδοπούλου, που ήταν και οι συντάκτριες του βασικού Νόμου. Ιδιαίτερα σημαντική στην εκπόνηση του έργου ήταν και η συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, καθώς και οι απόψεις που απέστειλε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στη συγγραφή του νομοσχεδίου, που στόχο έχει την προστασία των παιδιών από τα σοβαρά αδικήματα που πραγματεύεται ο Νόμος αυτός.

Με το πέρας της διαβούλευσης, το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο και αργότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκρισή του και την περαιτέρω προώθησή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

(ΜΣ/ΑΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα