Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2024 14:03

Η Κύπρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2024

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει την επιλογή τεσσάρων ταινιών Κυπρίων σκηνοθετών για συμμετοχή σε διάφορα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2024.

Η επιτυχία αυτή είναι ενδεικτική της αδιάλειπτης ανοδικής πορείας του κυπριακού κινηματογράφου, ο οποίος μπολιάζεται με μια νέα γενιά δημιουργών με αξιώσεις και διακρίσεις.

Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Η ταινία μικρού μήκους «Πακιστανός» του Χρίστου Ζένιου, μια συμπαραγωγή με το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου - Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού θα διαγωνιστεί στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024.

H ταινία ακολουθεί την καθημερινότητα της ζωής του Κώστα, ενόςιδιοκτήτη γραφείου τελετών, ο οποίος καλείται να φυλάξει στις εγκαταστάσεις του Γραφείου του ένα πτώμα αγνώστου ταυτότητας, μέχρις ότου οι Αρχές να βρουν σε ποιον ανήκει.

Η διαδικασία αναγνώρισης παίρνει  περισσότερο από όσο υπολογίζει, κι έτσι αποφασίζει να βγει ο ίδιος έξω να ψάξει την ταυτότητα του θύματος.

Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η κυπριακή εταιρεία παραγωγής P.S. Movies & Stories.

 

Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα

 

Στο Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα θα προβληθεί η ταινία «Νεκρή Ζώνη» του Ιωάννη Παναγή, μια συμμετοχή γεμάτη υποσχέσεις για την επερχόμενη γενιά δημιουργών μας. Σε μια κοινωνία που ακολουθεί σταθερά το πέρασμα του χρόνου, προσπαθώντας να εκσυγχρονιστεί και να αφήσει πίσω της τα σημάδια του τραγικού παρελθόντος,

 

η περιθωριοποίηση που βιώνει η αθέατη πλευρά της, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, αποτελεί ηχηρή υπενθύμιση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, 50 χρόνια μετά.

 

Η ταινία θα διαγωνιστεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2024.

 

Κατηγορία Animation

 

Στην κατηγορία Animation, συμμετέχουν δύο κυπριακές ταινίες.

 

Η ταινία «Underground» του Γιάννη Χριστοφόρου, συμπαραγωγή με την κυπριακή εταιρεία Zedem Media – Animation Studio, η οποία θα προβληθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, και η ταινία «74» του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, με προβολή προγραμματισμένη για τις 3 Σεπτεμβρίου 2024.

 

To «Underground» είναι μια ταινία stop-motion, που μοιάζει να μας μιλάει για τον θάνατο, όμως κάνει ακριβώς αντίθετο, ενώ στο «74» θα δούμε ένα καθόλα ανεπαρκή χαρακτήρα να προσπαθεί να αναλάβει ένα αδύνατο έργο: να διαχειριστεί τη μνήμη της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974 και τις συνέπειές της.

Ταυτόχρονα, στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ διαγωνίζεται και η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Phoebe» της Βαγγελιώς Σουμέλη, η οποία θα προβληθεί την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η κυπριακή εταιρεία παραγωγής AMP FilmWorks.

Η ταινία παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή της 26χρονης Φοίβης, μιας μητέρας η οποία μόλις έχει κερδίσει την επιμέλεια του επτάχρονου γιού της και ταξιδεύουν μαζί προς τις φυλακές, όπου εκτίει την ποινή του ο πατέρας του παιδιού.

 (EK/ΜΣ/ΑΣ)