Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2018 09:06

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην Ημερίδα «Πως η Βιολογική Γεωργία μετατρέπεται σε Βιώσιμη Γεωργία»

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον μια οδυνηρή πραγματικότητα που τη βιώνουμε καθημερινά με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, ειδικότερα στη γεωργία του τόπου μας. Η μείωση των βροχοπτώσεων, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η αύξηση της θερμής περιόδου είναι μερικά φαινόμενα τα οποία ο καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει.

Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν αναμφίβολα όχι μόνο την ποιότητα ζωής μας, αλλά ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής που είναι νευραλγικής σημασίας για την διασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα παραγωγής αφορούν κυρίως τη μείωση της παραγωγικότητας των αγροτικών οικοσυστημάτων, την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης νέων εχθρών και ασθενειών, την περαιτέρω υποβάθμιση των εδαφών, τη μείωση των διαθέσιμων πηγών νερού για άρδευση και βεβαίως την αύξηση του κινδύνου διατήρησης των φυσικών πόρων.

Οι απειλές που δέχονται τα αγροτικά οικοσυστήματα είναι ήδη ορατές και η γονιμότητα των εδαφών και τα ύδατα ως πόροι δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που σε βάθος χρόνου θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική επίδοση των συστημάτων παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο η βιολογική γεωργία καλείται να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο και ειδικότερα στους τομείς που σχετίζονται με την αποθήκευση του άνθρακα στο έδαφος, τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών και την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των πόρων.

Η Κύπρος σήμερα θεωρείται ως μια μη-ώριμη αγορά βιολογικών προϊόντων παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια τόσο από το κράτος όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, η καλλιεργούμενη έκταση βιολογικών προϊόντων ανέρχεται στις 4.000 περίπου εκτάρια και αφορά το 3% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης. Η κυριότερη καλλιέργεια σε ό,τι αφορά στις ετήσιες καλλιέργειες είναι αυτή του κριθαριού ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες την μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει η καλλιέργεια της ελιάς (Πηγή: Τμήμα Γεωργίας, 2016).

Η χαρτογράφηση η οποία έγινε στο πλαίσιο του έργου Organico life κατέδειξε ότι η βιολογική γεωργία στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης ειδικότερα στου τομείς όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

Οι τομείς αυτοί χρήζουν βελτιώσεων σε ό,τι αφορά στις πρακτικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς έτσι ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή οικονομικά βιώσιμης παραγωγής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (CYPADAPT, 2014) προτείνει, εκτός των άλλων, τρία βασικά μέτρα τα οποία συνοψίζονται πιο κάτω και αποτελούν βασικά στοιχεία τόσο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) όσο και της αειφορικής γεωργίας γενικά, συμπεριλαμβανομένης της βιολογικής γεωργίας:

1.    Ενίσχυση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και ειδικότερα της βιολογικής γεωργίας.

2.    Μείωση της χρήσης των χημικών λιπασμάτων και αύξηση της χρήσης των οργανικών μορφών λίπανσης με έμφαση στην εφαρμογή πρακτικών χαμηλών εισροών συμπεριλαμβανομένων αυτών της βιολογικής γεωργίας.

3.    Μέτρα ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων με έμφαση στη χρήση προσαρμοσμένου στις κυπριακές συνθήκες γενετικού υλικού.

Η βιολογική γεωργία μπορεί να θεωρηθεί ως μια στρατηγική επιλογή για την προσαρμογή και των μετριασμό των κλιματικών αλλαγών.

Η εφαρμογή συστημάτων αμειψισποράς, η ενσωμάτωση στο έδαφος οργανικών υπολειμμάτων καθώς επίσης η κομποστοποίηση και η ορθή διαχείριση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας (για παράδειγμα η διαχείριση των κλαδευμάτων) αποτελούν βασικές πρακτικές στα συστήματα βιολογικής γεωργίας και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των απωλειών CO2 από το αγροτικό οικοσύστημα.

Η παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι θέμα υγείας και παιδείας, είναι θέμα κοινωνικό, σίγουρα πολιτικό, είναι θέμα που αφορά όλους μας.

Η βιολογική γεωργία αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και ενεργεί με τρόπο ώστε η γη να παραμείνει κατοικήσιμη και παραγωγική.

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε πάρα να στηρίξουμε την ανάπτυξή της και να συγχαρούμε τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας.

---------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)