Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2018 13:34

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην ημερίδα του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών

 «Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ο ρόλος του στην αντιμετώπιση της φτώχειας»

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με θέμα «Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ο ρόλος του στην αντιμετώπιση της φτώχειας».

Η οικονομική κρίση στον τόπο μας δημιούργησε ένα περιβάλλον πραγματικών προκλήσεων για το σύνολο της κοινωνίας, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα για πολλούς συμπολίτες μας. Ενόψει της νέας πραγματικότητας στην οποία βρέθηκε η κυπριακή κοινωνία, η παρούσα Κυβέρνηση έθεσε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία των απαραίτητων εκείνων δομών, ώστε ως αρωγός και συμπαραστάτης, το κράτος να σταθεί δίπλα στους πολίτες και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας που υλοποιούμε από το 2014, έχει ως στόχο την κατοχύρωση σε κάθε άτομο και οικογένεια ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, στη βάση κριτηρίων που αφορούν το εισόδημα, την περιουσία, τη σύνθεση της οικογένειας και τυχόν εξειδικευμένες ανάγκες.

Ακρογωνιαίο λίθο της νέας πολιτικής πρόνοιας αποτελεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δικαιούχοι του οποίου είναι όλοι όσων τα εισοδήματα, παρά τις δικές τους προσπάθειες, δεν επαρκούν για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως εάν τα εισοδήματα προέρχονται από την εργασία ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή αυτοεργοδοτούμενοι.

Το κοινωνικό δίχτυ προστασίας καλύπτει εξίσου όλους όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και όσοι δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Με την επιτυχή εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Ιούλιο 2014, έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι δυνατότητες του κράτους καθόσον αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται, αφού από το 2015 και έπειτα έχει αντιστραφεί η ανοδική πορεία των δεικτών που σχετίζονται με τη φτώχεια, ιδιαίτερα δε το ποσοστό των πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ποσοστό που για το 2017 είχε μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008. Η σημαντική μείωση των δεικτών αναφορικά με την ανεργία και τη φτώχεια, μας δείχνει βέβαια ότι οι πολιτικές μας βρίσκονται στον ορθό δρόμο, όμως δεν μας εφησυχάζει καθώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται να καλυφθεί σημαντική ακόμη απόσταση, έχοντας ως στόχο την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός του Ε.Ε.Ε. στηρίχθηκε σε μετρήσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων αξιολογείται με τη χρήση συγκεκριμένων δεικτών μέτρησης του αποτελέσματος. Αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αποτελεί, επίσης, η αξιολόγηση των επιπτώσεων πάνω στη φτώχεια, την κατανομή των εισοδημάτων και στα κίνητρα για εργασία και προς τούτο έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Κύπρο.

Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης αυτής έχει ήδη παράγει σημαντικά αποτελέσματα αφού χιλιάδες οικογένειες και πρόσωπα στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, περιλαμβανομένων 12.200 περίπου ατόμων με αναπηρία όλων των ηλικιών και 6.300 περίπου συνταξιούχων, προσώπων δηλαδή τα οποία δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες για βελτίωση των εισοδημάτων τους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, με τη δημιουργία του Μητρώου Κοινωνικών Παροχών, τα κριτήρια που τίθενται στις σχετικές νομοθεσίες για να καταστεί κάποιος δικαιούχος, πραγματικά ελέγχονται μέσω άμεσης πληροφόρησης από όλες τις άλλες υπηρεσίες του κράτους και με τις τράπεζες, αλλά και με άλλους τρόπους. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για να στηριχθούν ουσιαστικά οι συμπολίτες μας που χρειάζονται αυτή τη στήριξη.

Όμως, η μεταρρύθμιση του Κράτους Πρόνοιας δεν ολοκληρώνεται με την παροχή χρηματικών επιδομάτων μόνο. Αντίθετα, η Κυβέρνηση  δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πιο ουσιαστική φάση της μεταρρύθμισης του Κράτους Προνοίας που αφορά τη διασύνδεση της παροχής επιδομάτων με την αγορά εργασίας, την κοινωφελή προσφορά των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προς το κοινωνικό σύνολο και την εφαρμογή του θεσμού της Κοινωνικής Παρέμβασης.

Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η διασφάλιση για τον κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα τους νέους μας, αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται σειρά Σχεδίων που απευθύνονται σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο την συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης για επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη απασχόληση ή και κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες με συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Επίσης, έχουν πρόσφατα προσληφθεί 30 εξειδικευμένοι σύμβουλοι απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ώστε μέσω παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης παρέμβασης, οι ικανοί προς εργασία δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να διοχετευτούν προς την αγορά εργασίας, σε επαγγέλματα συναφή με τις δεξιότητές τους.

Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας που διοργανώνετε σήμερα και να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Κυβέρνησης για αποτελεσματική συμβολή στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ του λαού και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

____________

/ΣΧ