Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-09-2024 11:15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο 45ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού Σωτήρας, χθες

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ που διοργανώνονται στη χώρα μας και που έχει καθιερωθεί ως θεσμός για τα δρώμενα όχι μόνο της Επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου που έφτασε στη Σωτήρα από κάθε γωνιά της χώρας μας, για να απολαύσει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του τόπου μας, το κολοκάσι, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Με την πλούσια βιολογική και διατροφική αξία του, το κολοκάσι έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στην κυπριακή γαστρονομική παράδοση. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του ιδιαίτερου αυτού λαχανικού έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απόψε, χάρη στη διοργάνωση του Παγκύπριου Φεστιβάλ Κολοκασιού. Οι επαγγελματίες σεφ προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες του Φεστιβάλ ένα γευστικό ταξίδι με παραδοσιακές και εναλλακτικές συνταγές με βάση το κολοκάσι. Την ίδια ώρα, σημαντικό στοιχείο του Φεστιβάλ είναι η δυνατότητα που προσφέρεται σε όλους εμάς να γνωρίσουμε τους ντόπιους παραγωγούς που, από γενιά σε γενιά, με μεράκι και αγάπη για την γη των Κοκκινοχωριών, καλλιεργούν και προσφέρουν στην Κύπρο και το εξωτερικό ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, πλούσιας διατροφικής αξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας ακριβώς αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κολοκασιού Σωτήρας, το συμπεριέλαβε από το 2016 στον κατάλογο με τα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ένωσης.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που έχουν στο επίκεντρό τους την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της κυπριακής γαστρονομίας, ως αναπόσπαστο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Είναι, εξάλλου, δεδηλωμένη η πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για υλοποίηση δράσεων και πολιτικών που ενισχύουν τον γεωργικό τομέα και ενδυναμώνουν τις περιοχές της υπαίθρου, μέσα από τη δημιουργία υποδομών και σύγχρονων συστημάτων, που βελτιώνουν περισσότερο την ποιότητα της παραγωγής, διευκολύνουν τους αγρότες και ενθαρρύνουν την ενασχόληση των νέων στα γεωργικά επαγγέλματα.

Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη δουλειά που γίνεται από τον νέο Δήμο Αγίας Νάπας και τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου για στήριξη και ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου. Η προσήλωσή σας, αγαπητοί μου Γιάννη και Χρίστο, στη συνεργασία με τους Αντιδημάρχους για την προώθηση έργων και πρωτοβουλιών με οφέλη για ολόκληρο τον Δήμο είναι εμφανής, και είμαι βέβαιος ότι με το όραμα που έχετε όλοι οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής, το επόμενο διάστημα θα βελτιώσετε αισθητά την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Αντιδήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας που για ακόμα μια χρονιά έχουν ξεπεράσει εαυτόν και έχουν ετοιμάσει για όλους εμάς ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προσφέροντάς μας μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν, επίσης, στους παραγωγούς, τους σεφ και όσους εργάστηκαν τις τελευταίες μέρες εθελοντικά, για να κάνουν αυτό το Φεστιβάλ πραγματικότητα.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση. Σας ευχαριστώ.

(ΜΚυ)