Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-10-2018 10:16

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις εργασίες της Ad Hoc Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην 5η Συνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Οκτωβρίου 2018 στο Στρασβούργο. Η κα Κουρσουμπά είναι μέλος του Προεδρείου (Bureau) της Ad Hoc Επιτροπής, η οποία έχει ως όρους εντολής την καθοδήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής από τα κράτη μέλη της Στρατηγικής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2016 -2021. Η πρώτη αξιολόγηση των κρατών μελών προγραμματίζεται για τα μέσα του 2019 (Mid-term evaluation).

Στην 5η συνάντηση της Αd Hoc Επιτροπής συμμετείχαν, πέραν  των εκπροσώπων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα προστασίας των παιδιών που μετακινούνται, καθώς και διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού στο διαδικτυακό περιβάλλον, θέματα τα οποία, σύμφωνα με το κείμενο της Στρατηγικής, συνιστούν μεγάλες προκλήσεις στη ζωή των παιδιών σήμερα. Τονίστηκε, επίσης, η τεράστια σημασία του δικαιώματος της συμμετοχής των παιδιών σε όλα τα θέματα που τα αφορούν, δικαίωμα το οποίο η Επιτροπή προωθεί δυναμικά, τόσο στις σχετικές διαδικασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και στα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή εξέφρασε ικανοποίηση ότι, οι Κατευθυντήριες Γραμμές για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στο διαδικτυακό περιβάλλον (“RecommendationCM/Rec(2018)7 oftheCommitteeofMinisterstomemberStatesonGuidelinestorespect, protectandfulfiltherightsofthechildinthedigitalenvironment), που είχε συντάξει, εγκρίθηκε στις 4/7/2018 από την Επιτροπή Υπουργών, ως Σύσταση προς τα κράτη μέλη,  κατά τη διάρκεια της 1321ης συνάντησης της.

Περαιτέρω, η Επιτροπή συζήτησε διεξοδικά το κείμενο των Κατευθυντήριων Γραμμών για την αποτελεσματική κηδεμονία ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους στα πλαίσια της μετανάστευσης (“Recommendation CM/REC(2018)x of the Committee of Ministers to MemberStatesonguidingprinciplesandguidelinesforaneffectiveguardianshipforunaccompaniedandseparatedchildreninmigration”). Η Κύπρια Επίτροπος κατέθεσε πληθώρα εποικοδομητικών εισηγήσεων, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τα μέλη της Επιτροπής. Το προσχέδιο των εν λόγω Κατευθυντήριων Γραμμών αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και να υποβληθεί στην Επιτροπή Υπουργών για έγκριση αρχές του 2019. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συνέχισε τις εργασίες της στο κείμενο των Κατευθυντήριων Γραμμών για τις διαδικασίες αξιολόγησης της ηλικίας παιδιών στο μεταναστευτικό πλαίσιο.

Πληροφορίες για τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2016-2021:

Η Στρατηγική υπήρξε αποτέλεσμα μιας ευρείας διαβούλευσης, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία μετείχε και η Κύπρια Επίτροπος, με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, την κοινωνία των πολιτών, τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για το Παιδί, άλλους διεθνείς οργανισμούς και παιδιά. Οι απόψεις των παιδιών λήφθηκαν υπόψη μέσω άμεσης διαβούλευσης μαζί τους σε εθνικό επίπεδο και μέσω δευτερογενούς ανάλυσης βάσεων δεδομένων στις οποίες αποτυπώνεται η προοπτική των παιδιών σε σχέση με τα υπό συζήτηση θέματα. Η Στρατηγική εντοπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα δικαιώματα του παιδιού τα επόμενα χρόνια και προσδιορίζει τις ακόλουθες πέντε θεματικές περιοχές προτεραιότητας για δράση:

•           Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά.

•           Συμμετοχή για όλα τα παιδιά.

•           Ζωή απαλλαγμένη από βία για όλα τα παιδιά.

•           Πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλα τα παιδιά.

•           Τα δικαιώματα του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον.

Το πλήρες κείμενο της Στρατηγικής βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016805a9206

(ΑΧ)