Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2018 10:13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΕΟ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΕΟ με θέμα «Ασφάλεια και Υγεία πάνω από τα κέρδη» και θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές γιατί η εκδήλωση αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο της εκστρατείας διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για τα θέματα ασφάλειας και υγείας έχουν δύο βασικούς πυλώνες. Πρώτιστα στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία και ταυτόχρονα προωθούν τους στόχους των διετών εκστρατειών που διεξάγονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Η φετινή διετής Ευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών 2018-2019 έχει ως θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας – Διαχείριση Επικίνδυνων Ουσιών». Πρωταρχικός στόχος της εκστρατείας είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των εργοδοτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση με την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας και τη σημασία της κατάλληλης διαχείρισής τους.

Επίσης, η εκστρατεία τονίζει την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης όλων των εμπλεκομένων σε καθοδηγητικά έγγραφα για τις καλύτερες εφαρμόσιμες πρακτικές λύσεις και κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και της διάδοσης παραδειγμάτων καλής πρακτικής.

Κυρίες και κύριοι,

Έχει διαφανεί ότι έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα στα θέματα της προστασίας της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι την ουσιαστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων.

Ενόψει των πιο πάνω, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στη λήψη διορθωτικών μέτρων και ενημέρωσε πρώτους τους Κοινωνικούς Εταίρους για την αύξηση που παρατηρείται στα εργατικά ατυχήματά. Το θέμα συζητήθηκε σε δύο συνεδρίες του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας τον περασμένο Απρίλιο και Ιούλιο. Οι Κοινωνικοί Εταίροι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ειδικό Σχέδιο Δράσης το οποίο άρχισε ήδη να υλοποιείται.  Μία από τις δράσεις του Σχεδίου που ολοκληρώθηκε είναι η έκδοση των δύο Διαταγμάτων για ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων στα λιμάνια και στις εργασίες με αμίαντο. Μια άλλη δράση είναι η προώθηση νομοθεσίας για την Επιβολή Διοικητικών Προστίμων, η οποία έχει ήδη κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η σημερινή εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια και Υγεία πάνω από τα κέρδη», αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία και μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της δράσης των κοινωνικών εταίρων, η οποία εστιάζει στη διαφώτιση τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Τέτοιες ενέργειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για καλλιέργεια θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας και κατά συνέπεια στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που εγκυμονούν στους χώρους εργασίας.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι, ότι οι οικονομικοί πόροι που δαπανούνται ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, μπορεί βραχυπρόθεσμα να αποτελούν κόστος για την επιχείρηση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να μετατραπούν σε πολύ σημαντική επένδυση. Άλλωστε τα πρόσωπα που εργάζονται σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον όπου επικρατεί η θετική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας, αποδεδειγμένα είναι πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά.

Η κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, μέσα από τη θετική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας, όχι μόνο διασφαλίζει τη δέσμευση της διεύθυνσης και την ενεργό εμπλοκή των εργοδοτουμένων της στην προσπάθεια της ορθής διαχείρισης των επαγγελματικών κινδύνων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την παραγωγικότητα και την κερδοφορία της.

Η ορθή διαχείριση των επαγγελματικών κινδύνων επιτυγχάνεται μέσα από την εκπόνηση της γραπτής εκτίμησης των κινδύνων, η οποία αποτελεί το εργαλείο πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων. Μέσα από τη διαδικασία της γραπτής εκτίμησης των κινδύνων, εντοπίζονται οι κίνδυνοι ανά δραστηριότητα και θέση εργασίας και κατά συνέπεια μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να εκτελεί την εργασία του χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή, η αρτιμέλεια και η υγεία του.

Η ενημέρωση των εργοδοτουμένων για τους κινδύνους και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται αποτελεί βασικό καθήκον των εργοδοτών. Όμως ταυτόχρονα αποτελεί και βασική υποχρέωση των εργοδοτουμένων η ορθή εφαρμογή των μέτρων και η ενημέρωση των εργοδοτών σε περίπτωση που εντοπίζονται επικίνδυνες καταστάσεις στον χώρο εργασίας.

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής και να τονίσω ότι, η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς κρίνεται αναγκαία ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες όλων μας για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και μέσα από τον διάλογο και τη συμμετοχή όλων να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας ασφαλές, υγιές και αξιοπρεπές για τον καθένα από εμάς. Άλλωστε αυτό επιβάλλουν και τα πρότυπα μιας σύγχρονης και υγιούς κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ. 

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαληκκίδης.

(ΜΠ/ΜΓ/ΣΧ)