Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2018 14:27

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού

Ευχαριστώ για την πρόσκληση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την εκδήλωση που διοργανώνει για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του 2018.

Ως το αρμόδιο Υπουργείο για προώθηση των θεμάτων αυτών, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των κοινωνικών εταίρων και άλλων εμπλεκομένων φορέων που συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού πρωτοστατεί γενικά σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Θεωρώ πολύ σημαντική την απόφαση των διοργανωτών να συζητήσουν τα θέματα της θερμικής καταπόνησης, των επικίνδυνων υλικών, των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και των επεισοδίων σκόνης.

Ειδικά σας υπενθυμίζω ότι για τη διαχείριση των επικινδύνων ουσιών στους χώρους εργασίας διεξάγεται κατά τη διετία 2018 – 2019 η εκστρατεία διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και η εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Γενικός στόχος της εκστρατείας είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των εργοδοτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τη παρουσία επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας και τη σημασία της κατάλληλης διαχείρισής τους.

Επίσης η εκστρατεία τονίζει την ανάγκη  βελτίωσης της πρόσβασης όλων των εμπλεκομένων σε καθοδηγητικά έγγραφα και για τις καλύτερες εφαρμόσιμες πρακτικές λύσεις και κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και της διάδοσης παραδειγμάτων καλής πρακτικής.

Δεν είναι τυχαίο που γίνεται εδώ αυτή η ημερίδα αφού σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία η υδροδότηση αποτελεί έναν από τους τομείς στους οποίους υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα παρουσίας επικίνδυνων ουσιών.

Η Υδατοπρομήθεια είχε πάντα ενεργό ρόλο στα θέματα ασφάλειας και υγείας με σκοπό την προστασία των εργοδοτουμένων της. Ήταν πάντα πρωτοπόρος στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την εκπαίδευση, όπως η αίθουσα στην οποία είμαστε σήμερα, επίσης διαθέτει εκτίμηση κινδύνων την οποία και αναθεωρεί και επιθεωρεί με εξωτερικό συνεργάτη καθώς και σύστημα διαχείρισης. H σωστή διαχείριση επικίνδυνων χημικών ουσιών περιλαμβάνει και την αντικατάσταση των επικίνδυνων ουσιών από άλλες που δεν είναι επικίνδυνες ή είναι λιγότερο επικίνδυνες. Παράδειγμα είναι η αντικατάσταση του υγροποιημένου χλωρίου, το οποίο είναι πολύ τοξικό για τους εργαζομένους, με το υποχλωριώδες νάτριο.

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή προστασία των εργαζομένων είναι και η ενημέρωση για τους κινδύνους στους οποίους μπορούν να εκτεθούν και όπου χρειάζεται η διεξαγωγή μετρήσεων, η ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που μπορούν να ληφθούν και η εκπαίδευση για την εφαρμογή τους.

Όλες οι πιο πάνω δραστηριότητες αποτελούν υποχρεώσεις των εργοδοτών που πηγάζουν από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση της κυπριακής νομοθεσίας. Πέρα όμως από το τι επιβάλλει η νομοθεσία ιδιαίτερα σημαντική είναι η καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή  αποδεικνύουν ότι η διοίκηση της Υδατοπρομήθειας δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα ασφάλειας και υγείας και είναι έτοιμη να καλλιεργήσει αυτή την κουλτούρα. Επίσης από τη συμμετοχή είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι εδώ δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον και αναγνωρίζουν την αξία των θεμάτων αυτών.

Είμαι σίγουρη ότι τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα  θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους ειδικούς στον χώρο και να συζητήσουν τις εμπειρίες τους ώστε να αντιμετωπιστούν συλλογικά ότι θέματα και προβληματισμοί υπάρχουν.

Συγχαίρω τους διοργανωτές και εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΠ/ΑΧ/ΕΙ)