30-09-2024 15:02
Ανακοίνωση του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις για τις de minimis ενισχύσεις στη γεωργία
Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κ. Στέλλα Μιχαηλίδου ανακοινώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε δημόσια διαβούλευση, με την οποία καλούσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τις de minimis ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα.
Μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Απριλίου 2024 σχετικά με τη σημασία ενός ανταγωνιστικού, βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα, η Επιτροπή αποφάσισε τη στοχευμένη τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού 1408/2013 για τις de minimis ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα. Οι τροποποιήσεις βασίζονται και στην αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στον γεωργικό τομέα και τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν συντομότερα.
Το σχέδιο τροποποίησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:
1. Αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.
2. Προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής. Οι ισχύοντες κανόνες λαμβάνουν υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό αυτό. Η εν λόγω περίοδος αναφοράς επεκτείνεται ώστε να καλύπτει την περίοδο 2012-2023, γεγονός που θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ' επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
3. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται για περίοδο τριών ημερολογιακών ετών αντί τριών οικονομικών ετών, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
4. Θέσπιση υποχρεωτικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος σύστημα υπεύθυνης δήλωσης και δεδομένου ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοπαρακολουθούν τη συμμόρφωση.
Το μητρώο αυτό εφάρμοσε από 1/1/2022 πρώτη η Κύπρος και πριν καν να ήταν υποχρεωτικό. Βάσει τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Κύπρο σαν παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα κράτη μέλη, ζητώντας από το Γραφείο μας να κάνει ειδική παρουσίαση για το εν λόγω μητρώο στις 18/11/2024 κατά την διεξαγωγή του SAM (State Aid Modernization) Meeting στις Βρυξέλλες. Την παρουσίαση εκ μέρους του Γραφείου θα την κάνει η υπεύθυνη του έργου κα Έλενα Ιωαννίδου.
5. Παράταση της περιόδου ισχύος του Κανονισμού έως το 2032. Η Επιτροπή εκτιμά ότι, με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τις δυνατότητες των κρατών μελών να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με απλούστερο, ταχύτερο, πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένου ότι η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να κοινοποιείται στην Επιτροπή ούτε να εγκρίνεται από αυτήν.
Επιπλέον, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αναμένεται να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς μέσω της θέσπισης υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τα οποία θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν περιθώριο να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης έως τις 21 Ιουλίου 2024 και οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2025.
(ΑΣ/ΕΑθ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα