31-10-2024 19:18
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην τελετή απονομής των Βραβείων Βιβλίου «CRABA 2024» στο Discovery Hall, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω απόψε την τελετή απονομής των ετήσιων Βραβείων Βιβλίου CRABA (Cyprus Review Annual Book Awards) 2024, τα οποία έχουν αθλοθετηθεί από το 2019 από το περιοδικό Cyprus Review.
Το Cyprus Review, το αρχαιότερο περιοδικό κυπρολογικής έρευνας στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, έχει στόχο να λειτουργεί ως φορέας ανάδειξης και επιβράβευσης της επιστημονικής αριστείας. Ως εκ τούτου, τα βραβεία CRABA επιβραβεύουν κάθε χρόνο πρωτότυπες συμβολές στο πεδίο της Ιστορίας, της Νομικής, της Πολιτικής και της Κοινωνικής Επιστήμης, στα ελληνικά ή αγγλικά, που έχουν ως αντικείμενό τους την Κύπρο και δημοσιεύονται εντός του προηγούμενου έτους.
Ο θεσμός των ετήσιων Βραβείων Βιβλίου CRABA είναι μια σημαντική δράση, καθώς μέσα από αυτά αναδεικνύεται η κοινότητα των ακαδημαϊκών, των ερευνητών και των μελετητών, που παράγουν έργο στο πεδίο των κοινωνικών και ευρύτερων ανθρωπιστικών επιστημών στην Κύπρο. Η βράβευση αυτών των ανθρώπων συνεπάγεται την καταξίωσή τους στον χώρο δραστηριοποίησής τους. Επίσης, χάρη στη συγγραφική τους δραστηριότητα, το κυπριακό επιστημονικό βιβλίο τυγχάνει περαιτέρω προβολής και μελέτης.
Περαιτέρω, πρέπει να επισημανθεί ότι τα βραβεία CRABA στηρίζουν και ενθαρρύνουν τους νέους συγγραφείς-επιστήμονες μέσα από τη διάκριση και το κύρος που φέρει η σφραγίδα των βραβείων. Στην πραγματικότητα αυτά τα βραβεία έρχονται να καλύψουν ένα κενό που υπάρχει στα δικά μας βραβεία, εννοώ στα Βραβεία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, αφού αυτά εστιάζουν στη λογοτεχνία και αφήνουν εντελώς έξω την Κυπρολογική Έρευνα. Αυτό είναι κάτι που θέλω να αλλάξουμε, αφού στα κρατικά πανεπιστήμια, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, αλλά και σε διεθνή ιδρύματα, η κυπρολογική έρευνα ανθεί και πρέπει να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται και από τον κρατικό φορέα.
Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ το περιοδικό Cyprus Review και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τόσο για την όλη οργάνωση, αλλά και την καθιέρωση αυτού του θεσμού. Κυρίως, όμως, συγχαίρω όλους όσοι έχουν διαγωνιστεί φέτος και που μέσα από τα βιβλία τους μοιράζονται τα αποτελέσματα της επίπονης και συχνά πολύχρονης έρευνάς τους με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Φυσικά, συγχαίρω θερμά και ιδιαίτερα όλους όσοι θα βραβευθούν απόψε:
Τον Αντώνη Χατζηκυριάκου για το βιβλίο του «Χερσαίο Νησί. Η Μεσόγειος και η Κύπρος στην Οθωμανική Εποχή των Επαναστάσεων» (Εκδόσεις Ψηφίδες),τον Κυριάκο Ιακωβίδη για το βιβλίο του «Τρεις Αριστερές (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΑΚΕΛ) και το Κυπριακό Ζήτημα»(Εκδόσεις Επίκεντρο),την Ιωάννα Αλεξάνδρου για το βιβλίο της «Ελληνικόν Γυμνάσιον Αιγιαλούσης 1948-1976» (Εκδόσεις Αιγαίον),τον Θεόδωρο Ρακόπουλο για το βιβλίο του «Passport Island: The Market for EU Citizenship in Cyprus» (Manchester University Press),τον Χρίστο Ο. Ιωαννίδη για το βιβλίο του «Το Δίκαιο στους Τομείς της Υγείας» (Εκδόσεις Hippasus),τη Στέλλα Μαλά Ηρακλέους για το βιβλίο της «Το Νομικό Πλαίσιο του Διαδικτυακού Μισαλλόδοξου Λόγου» (Εκδόσεις Hippasus), καθώς και τους Ανδρέα Θεοφάνους και Νταϊάνα Μαρκίδου για το Βραβείο Συνολικής τους προσφοράς ως αναγνώριση της διακριτής διαχρονικής συγγραφικής προσφοράς τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει τη στήριξή του σε κάθε δράση που στηρίζει τον πολιτισμό και την ανάδειξη των σύγχρονων επιστημόνων της χώρας μας. Τα βραβεία CRABA συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση της επιστήμης, αλλά και της αναγνώρισης του έργου των επιστημόνων.
Εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία στην όλη εκδήλωση, και επιτρέψετε μου να εκφράσω ακόμα μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντελεστές και στους βραβευόμενους.
(ΕΚ/ΕΑθ/ΓΣ)