07-11-2024 18:14
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας
Το μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) ήταν σαφές και ξεκάθαρο για την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΠΚ που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Σύνοδος της ΕΠΚ «είναι μια σημαντική Σύνοδος που επιτρέπει στα 47 κράτη από την ευρωπαϊκή ήπειρο να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις. Ξεφεύγει του πλαισίου των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Εξάλλου, αυτός ήταν και ο στόχος δημιουργίας της ΕΠΚ, για να έχουμε την ευκαιρία ως ΕΕ να συζητούμε και με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν το Μεταναστευτικό και θέματα οικονομικής ανάπτυξης.
Θέλω να σταθώ ειδικότερα στο Μεταναστευτικό, γιατί πλέον είναι ένα θέμα που επηρεάζει όλα τα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εκείνο που κρατώ μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν, αλλά και τη σχετική Ειδική Συνεδρία, στην οποία είχα την ευκαιρία να συμμετέχω, είναι η ανάγκη να βρεθούν μόνιμες λύσεις που μπορούν μόνο να βρεθούν μέσα από την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης.
Από εκεί και πέρα, να χαιρετίσω για ακόμη μια φορά ότι το θέμα της Συρίας πλέον συζητείται ανοικτά από όλους. Ήταν κάτι που επιδιώξαμε εδώ και πολύ καιρό.
Το γεγονός ότι πλέον συζητούμε μαζί με τους αρμόδιους, τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, για το πώς να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Συρίας, να ανοίξουμε το θέμα της Συρίας, να βοηθήσουμε και ως ΕΕ, αλλά και γενικότερα ως ευρωπαϊκή ήπειρος να δημιουργηθούν στη χώρα εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, θεωρώ ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
Όλες αυτές οι συζητήσεις είχαν, αφού λαμβάνουν χώρα την επομένη των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), και το στοιχείο της πρώτης αντίδρασης από πλευράς της ευρωπαϊκής ηπείρου για την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου, με τον οποίον πρέπει να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις.
Θεωρώ ότι οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε γενικότερα σε διεθνές επίπεδο, αλλά και εσωτερικά, μπορούν να αντιμετωπιστούν σαφώς καλύτερα μέσα από την ενίσχυση της Διατλαντικής Συνεργασίας, κάτι που ως Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο στηρίζουμε, αλλά έχουμε προχωρήσει και με κάποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις από την αρχή για το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουμε τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία μας».
Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Tayyip Erdoğan στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΠΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας μου είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς ξένους ηγέτες και σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Το μήνυμά μου και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφές, ήταν ξεκάθαρο: η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Εξέφρασα μάλιστα την ετοιμότητά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία να σταθούμε αρωγοί στην ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, παράλληλα με συγκεκριμένη ουσιαστική πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Άκουσα την Παρέμβαση του κ. Erdoğan (κατά τις εργασίες της Συνόδου της ΕΠΚ). Ήμουν παρών κατά τη διάρκεια της Παρέμβασής του. Δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αναφέρθηκε σε αριθμό θεμάτων που αφορούν προκλήσεις για την Τουρκία και την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην επιθυμία της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, να έρθει πιο κοντά σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Όλα αυτά –και αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα– περνούν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και δεν πρέπει να μας φοβίζει –το ανέφερα αυτό συγκεκριμένα– ο διάλογος και η συζήτηση.
Θεωρώ ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων –αντιλαμβάνεστε δεν μπήκαμε σε θέματα ουσίας– βοηθά προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω –γιατί το ανέφερα πολλές φορές στον Τούρκο Πρόεδρο και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών– στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Οτιδήποτε ξεφεύγει του εν λόγω πλαισίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Ανέφερα ότι αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση της ΕΕ, μια θέση που, είμαι σίγουρος, θα μεταφερθεί και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Τούρκο Πρόεδρο. Το γνωρίζω γιατί είχαμε σχετικές συζητήσεις, ότι θα συναντιόταν και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον Γάλλο Πρόεδρο, και ένα από τα θέματα που ζήτησα να μεταφερθούν στον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διμερή συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Ελβετίας κα Viola Amherd, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Διαχρονικά από το 1976 η Ελβετία, με μια εξαίρεση που ήταν η Αυστρία, φιλοξενεί τις συνομιλίες, τις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού. [Η Ελβετή Πρόεδρος] εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα να φιλοξενήσει, εάν και εφόσον ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ το κρίνει απαραίτητο.
Από εκεί και πέρα, η συνάντησή μας εστιάστηκε κατά κύριον λόγο, πέραν των διμερών σχέσεων, στα θέματα που αφορούν συγκεκριμένους τομείς, ιδιαίτερα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, στον νέο διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας, ενός διαλόγου που και με την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν.»
(ΡΜ/ΑΦ/ΓΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
23-11-2024 09:07
Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη