Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2024 14:04

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό της κ. Κώστα Τσιάρα στην Αθήνα

Με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον πρωτογενή τομέα, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσιας, αλλά και τη διατύπωση κοινών θέσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή των δύο χωρών συζήτησαν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου με τον Έλληνα ομόλογό της, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, ήταν επίσης και η επικαιροποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που είχε υπογραφεί το 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα και κυρίως στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση στους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς. Στόχος της επικαιροποίησης είναι η συμπερίληψη μετρήσιμων δράσεων που θα οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρας, καλωσορίζοντας την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς και τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, μεταξύ άλλων, και στον τομέα της γεωργίας. Τόνισε ότι οι δύο χώρες λειτουργούν με αμοιβαία υποστήριξη, καθώς έχουν κοινές προκλήσεις και επιδιώκουν να επιλύσουν από κοινού τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την πρόσκληση, τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά στο κομμάτι της γεωργίας, πάνε πολύ παλιά πίσω. Αναφέρθηκε στο έργο του γεωπόνου Παναγιώτη Γεννάδιου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη κυπριακή γεωργία. Ήταν, όπως είπε, «ο πρώτος διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας, ο οποίος με την εμπειρογνωμοσύνη που έφερε από τη Θεσσαλία, αλλά και από τις σπουδές του στην Αμερική, έβαλε τις βάσεις για νέες μεθόδους». Είναι ο άνθρωπος, πρόσθεσε, «ο οποίος έχει καθορίσει το κυπριακό άροτρο, λέγοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών πάνε πολύ πίσω, αλλά βασίζονται σε μια στέρεη βάση εμπειρογνωμοσύνης». Υπογράμμισε δε την ανάγκη για κοινή δράση, καθώς οι γεωργικές προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στις δύο χώρες απαιτούν συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων. 

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πρόσκληση, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στους δυο Υπουργούς να συζητήσουν στην Αθήνα, «τα κοινά προβλήματα, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές λύσεις που μπορούμε να τροχοδρομήσουμε, για να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα». 

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναποφασίσουμε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν τα δύο Υπουργεία. Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και τα νέα δεδομένα επιβάλλουν να επικαιροποιηθεί, για να μπορεί και να ανταποκρίνεται κιόλας στις νέες ανάγκες που έχουν οι γεωργοί μας», ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε είναι η συμφωνία για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογίας, είπε η Υπουργός. «Χρειάζεται η εκπαίδευση των γεωργών μας και των κτηνοτρόφων μας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή η εκπαίδευση δεν μπορεί να μην πλαισιώνεται από τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα οποία έχουμε, και από την εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία πλέον καλείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προκαλούν μείωση είτε των εισοδημάτων είτε των καλλιεργειών τους και τα δύο».

Αναφερθείσα στο τρίτο θέμα, η Υπουργός τόνισε για την κοινή συνεργασία και στρατηγική, την οποία, όπως είπε, «οφείλουμε να έχουμε στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες». «Η ενδυνάμωση των θέσεων μας και η κοινή μας φρασεολογία θα φέρει περισσότερα θετικά αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας και αυτό είναι κάτι, το οποίο οφείλουμε να κάνουμε», όπως ανέφερε. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε εδώ, για να δημιουργήσουμε εκείνο το πλαίσιο που θα φέρει άμεσα και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε. 

«Οι γεωργοί μας είναι ένας κόσμος ταλαιπωρημένος, ένας κόσμος με ζαρωμένα χέρια, που και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο ισχυρό κίνητρο, αν θέλετε, για να τους δώσουμε ελπίδα, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο και σταθερό εισόδημα, και κυρίως να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια», υπογράμμισε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις κλιματικές συνθήκες και γεωπολιτικές συνθήκες, οι οποίες, όπως σημείωσε, θέτουν όλο αυτό σε κίνδυνο. Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη, πρόσθεσε, «να βρούμε αμέσως τις λύσεις και τα εργαλεία που θα δώσουν άμεση ανακούφιση. Η συνεργασία δεδομένη των δύο χωρών έτι περαιτέρω ενισχύεται με τη δική μας παρουσία σήμερα και ξεκινάμε δουλειά». 

Στις δικές του δηλώσεις, ο Έλληνας Υπουργός είπε πως η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται μια κοινή ιστορική πορεία από τα βάθη των αιώνων. «Είναι γεγονός ότι η μία χώρα στέκεται δίπλα στην άλλη σε θέματα και ζητήματα που ξεκινάνε από την εξωτερική πολιτική και φτάνουν ακόμη και σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας ή ακόμη και διεκδίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε. 

Ενημέρωσε για την απόφαση να επικαιροποιήσουν το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο Υπουργείων, «σε μια προοπτική που η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει και οι ίδιες οι σημερινές συνθήκες και συγκυρίες ουσιαστικά προβλέπουν». 

Ακολούθως, σημείωσε, πως μίλησαν επίσης και για τα θέματα και τα ζητήματα που η κλιματική κρίση φέρνει ως προβλήματα στις δύο χώρες, «αναζητώντας τον τρόπο και τη δυνατότητα, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε θέματα ή ζητήματα. Κυρίως όμως θα τα αναδείξουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

Υπογράμμισε τη σημαντικότητα να γίνει κατανοητό πως «η κλιματική κρίση, μέσα από όλα τα προβλήματα που φέρνει, είναι μια πραγματικότητα που πλέον μας βάζει σε συναγερμό και μας βάζει σε μία συγκεκριμένη διαδικασία αναζήτησης λύσεων, μέσα από τις οποίες προφανώς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ίδιας της Ένωσης θα είναι εξόχως σημαντική, θα είναι εξόχως ουσιαστική». 

«Η Ελλάδα και η Κύπρος, μέσα από την κοινή τους πορεία, μέσα από τα ίδια χαρακτηριστικά, μέσα από κοινά θα έλεγα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, είναι συντεταγμένες ως χώρες. Και ακριβώς με αυτή τη λογική, ακριβώς με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουμε και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και σε επίπεδο μεταξύ μας συνεργασίας να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να υπάρξουν λύσεις, να υπάρξουν προοπτικές, να υπάρξει μια πραγματική ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα», είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας. 

«Βασικό μέλημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα, φαντάζομαι ότι είναι ακριβώς το ίδιο και για την Κύπρο, είναι να στηρίξουμε το πραγματικό εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους δώσουμε ελπίδα, να τους δώσουμε προοπτική, να τους δημιουργήσουμε πραγματικά τη συνθήκη της καλύτερης επόμενης μέρας», κατέληξε ο κ. Τσιάρας. 

Ακολούθως, οι δύο υπουργοί μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών στο Κτήμα Συγγρού, όπου έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων για την ευφυή Πράσινη Γεωργία, για τους Νέους Αγρότες και την Πιστοποίηση της Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων και στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. 

H Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου και επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καθορίζοντας τα επόμενα βήματά τους. 

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου επιστρέφει στην Κύπρο αύριο. 

(ΕΦυς/ΓΣ/ΝΖ)