17-11-2024 09:17
Συμμετοχή βουλευτή κ. Μάριου Καρογιάν σε Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Μπακού
Ολοκληρώνεται σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 29ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29).
Ο κ. Καρογιάν, σε συζήτηση με θέμα “Ανάλυση της παγκόσμιας χρηματοδότησης του κλίματος: Ενεργοποίηση πόρων και εξορθολογισμός πρόσβασης», υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ότι επείγει η διάθεση πόρων για στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειές της.
Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε σε σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν στην παγκόσμια αρχιτεκτονική χρηματοδότησης του κλίματος, όπως το Ταμείο Ζημιών και Απωλειών και τον Νέο Συλλογικό Ποσοτικό Στόχο (NCQG) για την κλιματική χρηματοδότηση των χωρών του παγκόσμιου νότου. Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πιο ευάλωτη περιοχή της νότιας Ευρώπης και είναι εκτεθειμένη σε ολοένα και πιο απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε συναφώς τη σημασία παροχής βοήθειας σε κλιματικά ευάλωτες χώρες προκειμένου να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα. Συνεπώς, σημείωσε την ανάγκη εξορθολογισμού των πολύπλοκων διαδικασιών υποβολής αιτήσεων, των αργών εκταμιεύσεων και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, ώστε η χρηματοδότηση για το κλίμα να καταστεί προσβάσιμη, διαφανής και αξιόπιστη.
Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε ότι τα Κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, ώστε οι παγκόσμιες οικονομικές δεσμεύσεις να μεταφραστούν σε άμεσους, προσβάσιμους και αποτελεσματικούς πόρους για τις χώρες που έχουν περισσότερη ανάγκη. Προς τούτο, τόνισε, ότι τα κοινοβούλια πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς εποπτείας των δεσμεύσεων των κρατών για τη χρηματοδότηση του κλίματος και να ασκήσουν πιέσεις για τη διάθεση δίκαιων συνεισφορών από τις ανεπτυγμένες χώρες. Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης, που δίνουν προτεραιότητα στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα, καθώς και τη δυνατότητα στις ευάλωτες κοινότητες, τόσο να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσο και να ανταποκριθούν σε αυτές.
Πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Καρογιάν, να διασφαλίσουμε ότι η COP29 θα οδηγήσει σε μια πραγματικά ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ατζέντα. Στηρίζοντας το Ταμείο Ζημιών και Απωλειών και θέτοντας φιλόδοξους στόχους μέσω του NCQG, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, όταν την έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)