18-11-2024 15:54
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας κ. Jean-François Rapin και τα Μέλη της Επιτροπής κ.κ. Didier Marie, Marta de Cidrac και Vincent Louault, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τους Γερουσιαστές συνόδευε η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Clélia Chevrier Kolačko.
Καλωσορίζοντας τους Γάλλους Γερουσιαστές, η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το άριστο επίπεδο των σχέσεων και της στενής συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, στη βάση κοινών αρχών και αξιών. Σημείωσε δε την ύπαρξη σημαντικών προοπτικών για περαιτέρω ενίσχυσή τους και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η γαλλοφιλία, είναι διάχυτη στην Κύπρο, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημητρίου, σημειώνοντας συναφώς τη συμμετοχή της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Στόχος μας, τόνισε, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προς επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Επισημαίνοντας το αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών, λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και άλλων σύνθετων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και ο κόσμος γενικότερα, η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές είναι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου ενάντια σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις παραβίασής του και η θωράκιση της δημοκρατίας. Υπογράμμισε δε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γαλλίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερες δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Κύπρος, δεχόμενη τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία πληθυσμού αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στηλίτευσε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη ορθής εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η δίκαιη κατανομή ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, στη βάση της αλληλεγγύης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας ανέφερε ότι η Γαλλία κατανοεί τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης, περιλαμβανομένου του μεταναστευτικού ζητήματος.
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων επί διαφόρων θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ο κ. Rapin τόνισε τη σημασία εδραίωσης και περαιτέρω ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας προς αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και των ευρωπαϊκών θεσμών και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε εν κατακλείδι ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από όλα τα κράτη μέλη και ότι σε κανένα δεν δίνεται «λευκή επιταγή» να επιλέγει ποιες από αυτές θα τηρεί και ποιες όχι. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις προκλήσεις κατά της δημοκρατίας, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι τα κοινοβούλια αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς και ως τέτοιοι θα αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που συνιστούν τα φαινόμενα της παραπληροφόρησης, της απαξίωσης και του ισοπεδωτισμού.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα