19-11-2024 19:01
Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής κ. Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κ. Μαρίνα Νικολάου, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Χρύσης Παντελίδης είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Της αντιπροσωπίας ηγείτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-François Rapin και σε αυτήν συμμετείχαν τα Μέλη κ.κ. Didier Marie, Marta de Cidrac και Vincent Louault.
Καλωσορίζοντας τους Γάλλους Γερουσιαστές, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι Γαλλία και Κύπρος αποτελούν στρατηγικούς εταίρους, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στη βάση κοινών αρχών. Υπογράμμισε δε ότι υπό το φως του ραγδαία μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, επιβάλλεται στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε καίρια ζητήματα που αφορούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και στη γειτονία της ΕΕ. Πρέπει, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου ως ένας αξιόπιστος διεθνής δρώντας. Η αντίληψη, πρόσθεσε, ότι η ΕΕ μπορεί να μείνει μακριά από όσα τεκταίνονται στην περιοχή αποτελεί ψευδαίσθηση. Αναμένουμε από τη Γαλλία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και να έχει καθοριστική συμβολή σε όλα αυτά τα ζητήματα, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι για 50 χρόνια η Κύπρος υφίσταται κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της. Παρόλα αυτά, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, η Κύπρος κατάφερε να προοδεύσει και να αποτελεί σήμερα ένα ειλικρινή και αξιόπιστο εταίρο, που επιδιώκει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, η Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί κατά τρόπο αντίθετο προς τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ευρώπης και της περιοχής, γεγονός που επιβάλλει μια ξεκάθαρη πολιτική από πλευράς της ΕΕ έναντι της χώρας αυτής.
Από πλευράς των Κύπριων βουλευτών, εκφράστηκε βαθιά εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Τονίστηκε δε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί δικοινοτικό ζήτημα, αλλά διεθνές πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής. Οι Κύπριοι βουλευτές έκαναν αναφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας την ουσιαστική συμβολή της Κύπρου στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», καθώς και στην εκκένωση ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη περιοχή. Τόνισαν δε την ανάγκη προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και αποφυγής της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, σημείωσε τη σημασία της παρούσας επίσκεψης, ως επαναβεβαίωσης των ειλικρινών αισθημάτων φιλίας που συνδέουν Γαλλία και Κύπρο. Ο κ. Rapin υπογράμμισε ότι υπάρχει κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των κοινοβουλίων, ειδικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026. Η Προεδρία, επισήμανε ο κ. Rapin, θα αποτελέσει για την Κύπρο μια εξαιρετική ευκαιρία να αφήσει το δικό της αποτύπωμα, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη μεσογειακή διάσταση της Ένωσης. Ο κ. Rapin υπογράμμισε, τέλος, ότι οι διαδοχικές κρίσεις καταδεικνύουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, ως βασικής συνιστώσας της οικοδόμησης της Ευρώπης του μέλλοντος.
Από πλευράς των Γάλλων Γερουσιαστών, έγινε ιδιαίτερη μνεία στη στρατηγική θέση της Κύπρου και στην ικανότητά της να αντιμετωπίζει επιτυχώς δύσκολα ζητήματα, όπως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω της δραματικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και η διαχείριση των δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα. Εκφράστηκε ικανοποίηση για τη σύγκλιση απόψεων σε σημαντικά ζητήματα και η βούληση, όπως στη βάση της γαλλο-κυπριακής φιλίας, οι δύο χώρες συνεργαστούν στενά για την προώθηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα