Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2018 13:06

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Καταρχάς να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου για την πρωτοβουλία τους αυτή για την Τρίτη Ηλικία που δίνεται η δυνατότητα, κατά την διάρκεια της εβδομάδας ευαισθητοποίησης, να συζητηθούν θέματα που απασχολούν την Τρίτη Ηλικία.

Η Τρίτη Ηλικία είναι μια περίοδος κατά την οποία αξίζει στον καθένα να ζει με αξιοπρέπεια σε κατάλληλες συνθήκες μέσα από τις οποίες να δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τη μοναδικότητα του, να απασχοληθεί δημιουργικά και να απολαύσει μια ποιοτική ζωή. Η ηλικία και η ανάγκη υποστήριξης δεν μπορούν ποτέ να είναι η αφορμή για επιβολή περιορισμών, αφαίρεσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχών ελευθερίας του ατόμου.

Η συνεχόμενη αύξηση  του προσδόκιμου ζωής και η διαρκής πρόοδος της επιστήμης, επιτρέπει σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας να είναι ενεργοί πολίτες, να συμμετέχουν στα κοινά και να μπορούν να συνεχίζουν την ζωή τους με αξιοπρέπεια.

Έχουμε καθήκον όλοι να  στηρίξουμε ενέργειες και δράσεις που θα έχουν ως κύριο σκοπό και στόχο, την άμβλυνση των προβλημάτων και την εξάλειψη συμπεριφορών που οδηγούν τους συνανθρώπους μας στα όρια της σωματικής, πνευματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης.

Πολιτική της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες, που θα επιτρέψει στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας να ζουν σε ένα περιβάλλον που θα ενισχύει τις δυνατότητές τους, θα προάγει την ανεξαρτησία τους, και θα τους παρέχει την κατάλληλη, αναγκαία υποστήριξη και φροντίδα.

Η πολιτική μας για την Τρίτη Ηλικία βασίζεται στους πιο κάτω άξονες:

-       την ενθάρρυνση για παράταση του εργασιακού βίου και διατήρηση της ικανότητας για εργασία,

-       την προώθηση και διασφάλιση των δυνατοτήτων συμμετοχής,

-       τη μη διάκριση και κοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων,

-       την προώθηση και διαφύλαξη της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ανεξαρτησίας στην Τρίτη Ηλικία και

-       την διατήρηση και ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Η θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) στοχεύει ακριβώς, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην ζει με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα με την εφαρμογή της Νομοθεσίας για το ΕΕΕ αναθεωρήθηκε η πολιτική για τα θέματα φροντίδας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε, σε συνεργασία και με την Κοινωνία των Πολιτών, τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και  κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και στηρίζουμε  προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής συμμετοχής. 

Στα πλαίσια του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα, ή για κατ’ οίκον φροντίδα. Συγκεκριμένα, το 2017, 58 τέτοια προγράμματα έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους €1.309, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου στο 17% του συνολικού ποσού που δόθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας παγκύπρια.

Επίσης, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Κέντρο Παραγωγικότητας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, εφαρμόζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου Προγράμματα Κατάρτισης Ψηφιακών Δεξιοτήτων τα οποία απευθύνονται σε άτομα πέραν των 65 ετών.

Όλα τα προγράμματα κατάρτισης προσφέρονται δωρεάν σε όλες τις πόλεις με κύριο στόχο να δώσουν τη δυνατότητα σε πρόσωπα Τρίτης Ηλικίας να αποκτήσουν «πρόσβαση» στον κόσμο της πληροφορικής και των επικοινωνιών και να συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ανεξαρτησίας και κοινωνικής συμμετοχής των προσώπων αυτών.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει εγκρίνει τη σύσταση  Φορέα Τρίτης Ηλικίας ο οποίος απαρτίζεται από εκπροσώπους οργανώσεων που απασχολούνται με θέματα τρίτης ηλικίας όπου σύντομα θα συμμετέχει και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Πρωταρχικό στόχος του Φορέα Τρίτης Ηλικίας είναι η ανάπτυξη νέας στρατηγικής για την τρίτη ηλικία που θα αφορά, μεταξύ άλλων, στην ενεργό και υγιή γήρανση, την προώθηση των δικαιωμάτων της τρίτης ηλικίας, την επίτευξη της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των προσώπων τρίτης ηλικίας, την αναδιοχέτευση της πολύτιμης συμβολής που μπορούν να έχουν οι ηλικιωμένοι στην ευρύτερη κοινωνία, την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων και διακρίσεων εις βάρος των ηλικιωμένων.

Σας διαβεβαιώνω ότι, δεν επαναπαυόμαστε και, αναγνωρίζοντας τις διάφορες προκλήσεις που υπάρχουν, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας για όλες τις ηλικίες.

Κλείνοντας θα ήθελα να καταθέσω τον απεριόριστο σεβασμό μου προς τους γηραιότερους συμπολίτες μας, τόσο για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία, όσο και ως πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές καθώς και να δώσω ξανά τα συγχαρητήρια μου στον Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου.

(ΜΠ/ΑΧ)