Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2018 20:00

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΤΠ στην έκθεση φωτογραφίας: «Φωτογραφίες– ντοκουμέντα από την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου», του Άδωνη Χριστοφόρου

Πριν από ένα περίπου χρόνο ανέλαβα τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ).  Ενός τμήματος της κυβέρνησης, του οποίου η καθημερινότητα κινείται μεταξύ δημιουργίας επικοινωνίας, πολιτικής, διπλωματίας, ενημέρωσης, πληροφόρησης, των μέσων, του Τύπου, της τεχνολογίας.
 
Το πιο σημαντικό όμως κομμάτι που κουβαλά το ΓΤΠ είναι το βάρος της καταγραφής της Ιστορίας μας. Της Ιστορίας μιας Κύπρου που είναι και νησί και είναι ακόμα δυστυχώς μισή. Της Ιστορίας ενός τόπου που πονάει συνέχεια.  Και για αυτό η καταγραφή της Ιστορίας μας είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μας μνήμης αλλά και ως νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων μας.
 
Και τίποτα δεν καταφέρνει να κάνει καλύτερα την καταγραφή της ιστορίας από μια φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, η φωτογραφία είναι το μόνο που ακινητοποιεί απόλυτα μια συγκεκριμένη στιγμή στον χρόνο. Είναι το μόνο μέσο έκφρασης που αναπαράγει επ’ άπειρον κάτι που δεν συμβαίνει παρά μόνο μία φορά. Είναι το μόνο που μπορεί να συλλάβει απόλυτα ένα τμήμα της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που μετά, θα σημαίνει κάτι για κάποιον άλλο, αφού σε κάθε φωτογραφία υπάρχουν πάντα δυο άνθρωποι: ο φωτογράφος και ο θεατής…
 
Ως θεατής λοιπόν αγαπημένε μου Άδωνη, λέω πως βλέποντας αυτή σου τη δουλειά νιώθω τεράστια τιμή. Μια τεραστία τιμή που την νιώθω ως συνεργάτης σου, ως άνθρωπος, ως Κύπρια, ως φίλη σου. 
 
Διότι, στον λίγο καιρό που σε ξέρω, κατάφερες να κάνεις κάτι που δεν μου συμβαίνει συχνά. Κατάφερες να με εντυπωσιάσεις. Διότι είσαι ανήσυχος, περίεργος, αεικίνητος, δημιουργικός, εργατικός, ανιδιοτελής. Αλλά κυρίως, διότι είσαι ένα εξαίρετο δείγμα πρεσβευτή της κουλτούρας και του πολισμού τούτου του τόπου. Διότι δηλώνεις έμπρακτα  το διαχρονικό σου παρόν στη διαφύλαξη, την προβολή και δημιουργία Ιστορίας και Πολιτισμού. 
 
Διότι με αυτή σου τη δουλειά μας αναγκάζεις να αναγνωρίζουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας ως ξεχωριστές οντότητες, φορείς μιας συγκεκριμένης ιστορικότητας και εθνικής ταυτότητας. Μας αναγκάζεις να αναγνωρίζουμε τη συλλογική μας μνήμη, το ιστορικό και πολιτιστικό νήμα της οποίας είναι στέρεα συνδεδεμένο με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ιδεώδη.
 
Ως θεατής λοιπόν φίλε Άδωνη. Βλέπω την φωτογραφική αυτή έκθεση και θέλω να προσθέσω σε αυτό που κάποτε είπε ο Γάλλος φωτογράφος Καρτιε-Μπρεσόν, πως, δηλαδή, το να φωτογραφίζεις σημαίνει να βάζεις στην ίδια ευθεία, το μυαλό, το μάτι και το χέρι. Εσύ φίλε Άδωνη, κατάφερες να βάλεις στην ίδια αυτή ευθεία και την ψυχή σου. Και αυτήν σου την κατάθεσή ψυχής φίλε Άδωνη εμείς στο ΓΤΠ, θέλουμε, με τη δική σου έγκριση, να την εκδώσουμε σε λεύκωμα. Μπράβο σου!
--------------
ΜΛ
 

Σχετικά Ανακοινωθέντα