11-04-2025 15:44
Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα είχε συνάντηση με την Επίτροπο για τη Μεσόγειο της ΕΕ
Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά είχε σήμερα Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025, συνάντηση, στη Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 2026, με την Επίτροπο για τη Μεσόγειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κα Dubravka Šuica, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο για τη Μεσόγειο, η πρωτοβουλία India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC), καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ–Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), υπό το φως και της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Κατά τη συνάντηση, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται εγγύτερα στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής συνδέονται άρρηκτα με την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εντολή της Επιτρόπου για ανάπτυξη συνεργασιών με τις χώρες της Μεσογείου και της Νότιας Γειτονίας.
Η Υφυπουργός επισήμανε ότι κατά την Κυπριακή Προεδρία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου της ΕΕ στην περιοχή μας, καθώς και σε τομείς όπως η διεύρυνση της ΕΕ, η μετανάστευση και η ενέργεια.
Η κα Ραουνά αναφέρθηκε περαιτέρω στην πρόθεση της Κυπριακής Προεδρίας να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και να συμβάλει στις προσπάθειες της Επιτρόπου Šuica προς την κατεύθυνση αυτή μέσω και της προώθησης συνεργασιών με κράτη της περιοχής σε θέματα μετανάστευσης, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συνδεσιμότητας, πολιτικής προστασίας και οικονομικής συνεργασίας.
Συζητήθηκε εκτενώς το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο για τη Μεσόγειο και οι δυνατότητες συμβολής σε αυτό μέσω στρατηγικών έργων διασυνδεσιμότητας, όπως το Great Sea Interconnector (GSI) και περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως η πρωτοβουλία IMEC, ως φυσική προέκταση του Συμφώνου. Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση των στόχων του Συμφώνου, αξιοποιώντας τον περιφερειακό της ρόλο, τις σύγχρονες υποδομές της και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και τις εξαίρετες σχέσεις της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, καθώς και την Ινδία.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για στενή συνεργασία ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας.
(EN/ΜΣ/AΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα