Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2018 14:32

Ημερίδα του Τμήματος Μετεωρολογίας για το ερευνητικό πρόγραμμα DISARM

Το Τμήμα Μετεωρολογίας διοργάνωσε στις 6 Νοεμβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου (The Cyprus Institute) ενημερωτική ημερίδα για το ερευνητικό πρόγραμμα DISARM.

Το πρόγραμμα DISARM (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeΜ), είναι μέρος της δέσμης Interreg Balkans-Mediterranean. Μέσω του DISARM επιτυγχάνεται η συνεργασία σημαντικών ιδρυμάτων – των εταίρων – με κοινό στόχο την ανάπτυξη ενός παρατηρητηρίου και τη δημιουργία εργαλείων έγκαιρης πρόγνωσης δασικών πυρκαγιών και περιόδων ξηρασίας.

Στην ημερίδα προσκλήθηκαν οι εταίροι, τελικοί αποδέκτες των προϊόντων του προγράμματος, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, το Ταμείο Θήρας, υπηρεσιακοί παράγοντες, ιδιωτικοί οργανισμοί καθώς και λειτουργοί των ΜΜΕ.

Κατά την ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από τους εταίρους, για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του προγράμματος και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με κύριο αντικείμενο την χρηστικότητα των προϊόντων του DISARM στους φορείς που βρίσκονται στην πρώτη επιχειρησιακή γραμμή, τόσο από πλευράς αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών όσο και της ξηρασίας.

Από τη συζήτηση αλλά και από τις εμπειρίες των εταίρων φάνηκε ξεκάθαρα ότι έχει αναγνωριστεί ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο η αναγκαιότητα της έγκαιρης πρόγνωσης του φαινομένου της ξηρασίας αλλά και των δασικών πυρκαγιών.

Ειδικά για τη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων έχει αναγνωριστεί ότι αποτελεί περιοχή έξαρσης δασικών πυρκαγιών, κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και περίοδο αυξημένων επεισοδίων ξηρασίας κατά την χειμερινή περίοδο με τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται ότι η περίοδος εμφάνισης των πιο πάνω φαινομένων επιμηκύνεται.

Υπό το φως των πιο πάνω η κα Ολυμπία Στυλιανού, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, χαιρέτησε την εκδήλωση και υπογράμμισε τη θερμή υποστήριξη της στη συνομολόγηση και υποβολή ερευνητικών προτάσεων στα πλαίσια των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων τόσο στο Interreg όσο και στο HORIZON 2020. Καλές πρακτικές όπως αυτή του DISARM μόνο θετικά μπορούν να υπολογιστούν και για τον λόγο αυτό ευχήθηκε σε όλους τους εταίρους και στην ερευνητική ομάδα που αναπτύσσει το πρόγραμμα κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Παπανικόλας. Ο καθηγητής Παπανικόλας τόνισε την αναγκαιότητα  της  συνεργασίας σημαντικών ιδρυμάτων, των εταίρων, όπως:

  • του Εθνικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Ακαδημίας επιστημών της Βουλγαρίας,
  • του Τμήματος Μετεωρολογίας του ΥΓΑΑΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας,
  • του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
  • του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • του Ινστιτούτου Κύπρου,

και των παρατηρητών

  • της 7ης ομοσπονδίας κυνηγών Θεσσαλίας και Σποράδων καθώς και της Πολιτικής Άμυνας του Υππουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

(ΑΧ/ΕΙ)