Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-11-2018 10:52

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη, στη Βουλή των Γερόντων

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, μιλώντας πλέον και για τέταρτη ηλικία, αναγκάζει τα σύγχρονα κράτη να εντατικοποιήσουν περισσότερο στοχευμένα τις ενέργειες τους, για αποτελεσματικότερη στήριξη των ατόμων αυτών σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί σήμερα σοβαρό πρόβλημα, με προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές, ασφαλιστικές και υγειονομικές.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αφορά τόσο την Πολιτεία όσο και την κοινωνία. Οφείλουμε να περιβάλλουμε με σεβασμό και αγάπη όλους εσάς, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ώστε να σας παρέχουμε την ποιότητα ζωής που σας αξίζει. Ποιότητα στην υγεία, στη διαβίωση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνική ένταξη και στην εργασία.

Η ενεργός γήρανση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική για εμάς. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι στοχεύουμε στη νέα γενιά, όμως οφείλουμε και δεν παραλείπουμε με τις πολιτικές μας να εστιάζουμε και στην τρίτη ηλικία καθώς οι έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη της συμμετοχής στην ενεργό γήρανση και της εμπλοκής σε εθελοντικές δραστηριότητες που βελτιώνουν σχεδόν κατά 40% την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία.

Η δημιουργία ενός δυναμικού και ευνοϊκού περιβάλλοντος στήριξής σας, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα με ευρύ πεδίο δράσης, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη σοφία σας, ως πολύτιμη γνώση και με τις εισηγήσεις σας να συμβάλετε στη συνδιαμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό των πολιτικών του κράτους.

Προσδοκούμε ότι θα συμβάλετε σε αυτό το κοινό πεδίο δράσης όχι ως απλή έκφραση ευγνωμοσύνης για την πολυποίκιλη προσφορά σας προς την κοινωνία, αλλά ως οφειλόμενο σεβασμό στις αξίες που πρεσβεύετε και σαφώς με την πεποίθηση ότι μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία, ώστε η συμβολή σας να ενισχύσει ουσιαστικά και άμεσα την ανταπόκρισή μας στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Πρωτίστως, είναι καθήκον μας ως άνθρωποι να είμαστε κοντά σας, για να σας στηρίζουμε και να διαφυλάξουμε το δικαίωμά σας για ποιοτική διαβίωση, γιατί, να μην ξεχνάμε ότι σε εσάς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, βασίζεται ο πυρήνας και οι αξίες της οικογένειας αυτού του τόπου.

(ΜΛ)