Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2018 14:05

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εξωτερικών

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών παρέλαβε σήμερα από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο τέως Υπουργός κ. Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι, έχοντας την εμπειρία να παραλαμβάνει και να παραδίδει Υπουργεία δύο φόρες –η κάθε μια κάτω από διαφορετικές συνθήκες-, αυτή τη φορά νιώθει ότι «πρόκειται για ενδοοικογενειακή υπόθεση». Όπως σημείωσε, τα αισθήματά του δεν είναι τα τυπικά αισθήματα μιας παράδοσης, αλλά μιας περηφάνιας, διότι, συμπλήρωσε, «παραδίδω στον νέο Υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη, σκεπτόμενος τον καιρό που πρωτοδιοριστηκε εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως Ακόλουθος. Θυμάμαι έναν νεαρό Ακόλουθο, ο οποίος περνούσε τακτικά από το γραφείο μου, γεμάτος απόψεις, εισηγήσεις και ιδέες που προοιώνιζαν ένα λαμπρό μέλλον στη διπλωματική υπηρεσία». 

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου του, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διόρισε Υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας: «Νομίζω, ο δρόμος εκεί άνοιξε για να κερδίσει την προσοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, να τον διορίσει Διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου και, στη συνέχεια, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ακολουθώντας ένα βίο περίπου παράλληλο με τον δικό μου –ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήταν σήμερα Υπουργός Εξωτερικών, ούτε εγώ θα ήμουν το 1997, αν δεν περνούσαμε και οι δύο από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. 

Νομίζω, ο Νίκος με την πράγματι σκληρή του δουλειά, αλλά και το γεγονός ότι χειριζόταν όλα τα θέματα που σχετίζονται κυρίως με το Υπουργείο Εξωτερικών, έρχεται εδώ σαν έτοιμος από καιρό, με πλήρη γνώση του αντικειμένου. Και είμαι σίγουρος ότι όχι απλώς θα καθοδηγήσει αυτό το Υπουργείο, αλλά αυτό το Υπουργείο θα παράξει και άλλα επιτεύγματα. Ολόκληρη πενταετία είναι πρόκληση για να αναπτυχθούν όσες βάσεις έχουν τεθεί για μια σοβαρή εξωτερική πολιτική που να την αναγνωρίζουν οι φίλοι μας και οι γείτονές μας, με μία πρόσθεση αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: ‘Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες’». 

Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε: 

«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που επιστρέφω σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από 4 και πλέον χρόνια φυσικής απουσίας, για να αναλάβω τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα καθώς, όντως επιστρέφω σε μέρη μεν γνώριμα, όμως αυτό που βαραίνει στη ζυγαριά είναι το συναίσθημα του χρέους και της ευθύνης που νιώθω πολύ έντονα από την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος της δημοκρατίας μου ανακοίνωσε τις προθέσεις του. Και το νιώθω βεβαίως, διότι είναι μεν πλεονέκτημα να αναλαμβάνεις ένα Υπουργείο, στο οποίο για χρόνια εργάστηκες και έχεις γνώση και εμπειρία, από την άλλη, όμως, είναι και μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης, διότι γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι οι προκλήσεις και οι δύσκολες αποφάσεις δεν είναι κάτι σπάνιο ή ασύνηθες. 

Μεγαλύτερη βεβαίως είναι η συγκίνηση, διότι παίρνω σήμερα σκυτάλη από έναν πρωταθλητή του ήθους, της εργατικότητας, της διπλωματικής ικανότητας. Τον κ. Ιωάννη Κασουλίδη, έναν άνθρωπο που προσωπικά με ενέπνευσε, με έμαθε, και με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ στενά. Έναν άνθρωπο που τον διακρίνει το ήθος, η πραότητα, η σύνεση, ο σεβασμός που επιδεικνύει στον καθένα, ο πλουραλισμός στη σκέψη, το ανοικτό μυαλό και το χάρισμα να ακούει τον συνομιλητή και να συζητά με όλους, διαφωνούντες και μη. 

Τον ευχαριστώ θερμά και είμαι ευγνώμων, διότι μέσα από την συνεργασία μας, έμαθα όσα δεν μαθαίνονται σε σχολεία και πανεπιστήμια. Μου έδωσε ευκαιρίες και μου άνοιξε δρόμους, με σημαντικότερο μάθημα τους χαμηλούς τόνους, την υπομονή και την επιμονή, την εργατικότητα, την ανιδιοτέλεια και την αποφυγή της κατάκρισης. 

Φίλες και Φίλοι,

Ο Ιωάννης Κασουλίδης τίμησε αυτό το αξίωμα, όπως τίμησε και την πολιτική ζωή της Κύπρου όσο λίγοι. Εισήξε έναν καινοτόμο πολιτικό πολιτισμό και θεωρώ ως μέγα κατόρθωμα το γεγονός ότι σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών από την κοινωνία, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης ξεχωρίζει. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι μια ‘ήρεμη δύναμη’ που αναβάθμισε την εκτίμηση και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απ’ όπου έχει περάσει, είτε ως Υπουργός, ως Ευρωβουλευτής, ως Βουλευτής, ως κομματικός αξιωματούχος. Παντού στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην περιοχή μας, ο κ. Κασουλίδης έχει τιμήσει την Κύπρο και, κυρίως, έχει αποκομίσει τεράστια πολιτικά και άλλα οφέλη για την ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Κυρίες και Κύριοι,

Έρχομαι στο Υπουργείο που γνωρίζω και αγαπώ. Αισθάνομαι όντως να επιστρέφω στο σπίτι μου. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τη δουλειά και τους ανθρώπους του. Γνωρίζω τον κόπο που καταβάλλετε, γνωρίζω τις θυσίες και τις προσωπικές δυσκολίες των διπλωματών και του υπόλοιπου προσωπικού για να εκπροσωπείται η Κύπρος επάξια στο εξωτερικό, αλλά και να στελεχώνεται αποτελεσματικά το Κέντρο. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα, όπως πολύ καλά ξέρω και τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Προκλήσεις που μέσα από συλλογική δουλειά και ομαδικότητα, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε με επιτυχία να αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι, σε αυτό το Υπουργείο ειδικά, την διαφορά την κάνει η συνεργασία, η ομαδικότητα, η αξιοποίηση των καλών στοιχείων και προσόντων του κάθε ενός.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα τόσο για τους στόχους, όσο και για τις πολυεπίπεδες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.

Κύριε Κασουλίδη, κύριε Υπουργέ,

Σας χαιρετούμε σήμερα με πολλή αγάπη και με απέραντη εκτίμηση και ευχαριστώντας σας για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρατε στην πατρίδα μας. Σίγουρα, σήμερα, δεν αποχαιρετιζόμαστε. Λέμε μόνο στο επανιδείν».

_______________

ΕΑ/ΕΙ