Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2018 15:01

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της λήξης της αντιπυρικής περιόδου 2018

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που γίνεται για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2018. Ο απολογισμός αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών. Μέσα από αυτόν, παρέχεται η δυνατότητα της ανασκόπησης και της αξιολόγησης της στρατηγικής που εφαρμόστηκε και του έργου που επιτελέστηκε, της λήψης διορθωτικών μέτρων σε δράσεις όπου παρουσιάστηκαν αδυναμίες και της ενίσχυσης των δράσεων πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Στο πλαίσιο του απολογισμού, θα παρουσιαστούν οι πολυποίκιλες δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν κατά το 2018, καθώς και τα μέτρα και ενέργειες που προγραμματίζονται για το 2019.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που θα δούμε στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει, καταφέραμε να περάσουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, με περιορισμένες απώλειες. Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την απεριόριστη αναγνώριση και εκτίμησή μου για το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε, τόσο από το προσωπικό του Τμήματος Δασών, όσο και από όλες τις εμπλεκόμενες στην πυροπροστασία Υπηρεσίες, αφού κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εργάστηκαν σκληρά και ακούραστα, αντιμετωπίζοντας κάθε περιστατικό δασικής πυρκαγιάς με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της χώρας μας, έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, που ταλανίζει κάθε καλοκαίρι τον τόπο μας.  Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω τόσο για τα οργανωμένα σύνολα, όσο και για τον απλό κόσμο, που ανιδιοτελώς συμμετείχαν υποστηρικτικά, σε δεκάδες περιστατικά δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του έτους. Η στήριξη που παρείχαν κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών ήταν πολύ σημαντική και όλοι οι συμμετέχοντες είναι πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την παρουσία τους στη σημερινή συνέντευξη Τύπουκαι για τη συμβολή τους στην καλλιέργεια δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού. Προσβλέπω και ευελπιστώ σε συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγικής συνεργασίας μας και στο μέλλον, με απώτερο στόχο τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης των δασών μας.

Θα ήθελα να επαναλάβω για πολλοστή φορά τη σημασία που δίνει το Υπουργείο στα θέματα προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντοτε δίπλα στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και θα ενισχύουμε όλες τις προσπάθειες για προστασία του δασικού μας πλούτου από τη φωτιά, με κάθε δυνατό τρόπο. 

Καταλήγοντας, καλώ το Τμήμα Δασών και όλες τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες στην πυροπροστασία Υπηρεσίες του κράτους να αρχίσουν την προετοιμασία και την οργάνωση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, γιατί δυστυχώς, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και επανάπαυση απέναντι στην πύρινη λαίλαπα. Είναι σημαντικό να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι έχουμε ήδη αρχίσει την ετοιμασία Σχεδίων Διαχείρισης της Βλάστησης για προστασία της κάθε κοινότητας από τις δασικές πυρκαγιές και την αποφυγή των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το πλούσιο και αξιόλογο έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια του 2018 με απώτερο στόχο την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές, θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο έτος. Η Κυβέρνηση έχει και τη θέληση και την πολιτική βούληση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, με αποφασιστικότητα και με κάθε δυνατό τρόπο. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

(MAK/ΜΓ/EI)