Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2018 11:03

Χαιρετισμός Αναπλ. Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου σε παρουσίαση του Σχεδίου για την αειφόρο ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα

Καλωσορίσατε στη σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα. 

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι μετά από συζητήσεις τριάντα και πλέον ετών, παρουσιάζεται σήμερα ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση ενός ποικιλόμορφου και ιδιαίτερου από όλες τις απόψεις γεωγραφικού χώρου του τόπου μας. Σημαντικότατου μέρους του εθνικού μας πλούτου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ακάμας γιος του Θησέα και της Φαίδρας άφησε το όνομα του στο υπέροχο αυτό κομμάτι γης. Η ιστορία του έκτοτε, συγκινεί, κουβαλά θρύλους, θύμησες, ιστορίες, μύθους, μικρά και μεγάλα μυστικά. Η γη του Ακάμα, της Αφροδίτης και του Άδωνη, κουβαλά ανεκτίμητη φυσική και περιβαλλοντική αξία, με αναρίθμητους πολιτιστικούς θησαυρούς, με ομορφιά που κόβει την ανάσα και, το σημαντικότερο, με ανθρώπους που ξέρουν και αγαπούν πολύ τη γη τους. 

Αυτό το σύμπλεγμα μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών θησαυρών, μας χρειάζεται όλους, ώστε μέσα από μια κοινή προσπάθεια να το προστατέψουμε και να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές, δίνοντας την ευκαιρία όμως και στους σημερινούς κατοίκους και επισκέπτες του, να χαίρονται τις ομορφιές του και να απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείρισή του.

Ο Ακάμας διαθέτει μοναδικά στοιχεία της ζωής και του φυσικού πλούτου, όπως φυτά που αποτελούν ενδημικά και σπάνια για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και τα βρίσκουμε μόνο στον Ακάμα.

Η περιοχή του Ακάμα εξαιτίας ακριβώς της ελκυστικότητας της γίνεται σημείο επισκεψιμότητας χιλιάδων ατόμων  ετησίως γεγονός που μας υποχρεώνει να οργανώσουμε τις υποδομές μας κατά τρόπο που η αυξημένη επισκεψιμότητα να μην επιβαρύνει το φυσικό πάρκο, αλλά και για να υπάρχουν εκείνες όλες οι πρόνοιες προστασίας και ασφάλειας, προβολής και διατήρησης, που να εξασφαλίζουν την αειφορία του.

Οι όποιες ενέργειες μας θα πρέπει να κινούνται θετικά τόσο προς την προστασία του φυσικού χώρου αλλά και προς τις κοινότητες της περιοχής, οι οποίες, παρά τον πλούτο που τις περιβάλλει οδηγούνται σε μαρασμό, λόγω ακριβώς της μη ορθολογικής διαχείρισής του.

Η προσπάθεια που δημιουργείται και εντείνεται αφορά στις δράσεις εκείνες όπου η περιβαλλοντική αειφορία θα είναι σε πλήρη αρμονία και με την κοινωνικό/οικονομική ενίσχυση των τοπικών φορέων.

Σήμερα από τον σχεδιασμό περνάμε στις πράξεις. 

Το 2019 θα πραγματοποιούνται προπαρασκευαστικές δράσεις, μελέτες και τελικές διαβουλεύσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και θα εκφέρουν τις απόψεις τους οι τοπικές Αρχές, οι εμπλεκόμενοι οικονομικοί φορείς, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και χρήστες της περιοχής, μέσω της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Το μέλλον του Ακάμα αφορά όλους μας. Και όλοι μας οφείλουμε να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακριά από συνθήματα και εύηχες ατάκες, με αποκλειστικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι, η σωστή διαβούλευση, η επιστημονική γνώση, ο σεβασμός στον τοπικό πληθυσμό, και εν τέλει η συνύπαρξη και η συνέργεια θα μας οδηγήσουν στα εγκαίνια του νέου Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα σε τέσσερα χρόνια.

ΡΜ/ΑΧ/ΕΙ