Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2018 13:57

Νέo πρόσωπο αποκτά το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα

Ο Υπουργός Γεωργίας παρουσίασε το Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξή του

Με όραμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα να αποτελέσει το εθνικό πρότυπο για την αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο, και ειδικότερα των εθνικών δασικών πάρκων, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η παρουσίαση του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.  Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, που έλαβε χώρα στο Προεδρικό σήμερα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, τόνισε ότι ο Ακάμας αποτελεί μια περιοχή με μεγάλη εθνική και περιφερειακή σημασία και μια κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάξουμε.

Η περιοχή του Ακάμα δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που διακινούνται χωρίς καμία οργάνωση και έλεγχο, προκαλώντας ζημιά στον φυσικό πλούτο της περιοχής. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις κοινότητες της περιοχής, οι οποίες, παρά τον πλούτο που τις περιβάλλει οδηγούνται σε μαρασμό, λόγω ακριβώς της μη ορθολογικής διαχείρισής του.  Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το Σχέδιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα θέτει ως πρώτιστο στόχο διαχείρισης την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Ο αρμόδιος Υπουργός, αναφερόμενος στο πώς θα αλλάξει η περιοχή του Ακάμα με την υλοποίηση του Σχεδίου, επεσήμανε ότι με τη λειτουργία του Πάρκου θα ισχύσουν κανόνες λειτουργίας που θα ρυθμίζουν όλα τα θέματα, όπως πρόσβαση, στάθμευση και ταχύτητα οχημάτων, κατασκήνωση, ηχορύπανση, παρενόχληση πανίδας κτλ., θα υπάρχει συνεχής εποπτεία από Παρκοφύλακες και θα επιβάλλονται εξώδικες ποινές.  Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, ανέφερε ότι θα είναι ελεγχόμενη και θα καθοριστούν οι διαδρομές στις οποίες θα επιτρέπεται διακίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων, σε αντίθεση με σήμερα που η διακίνηση γίνεται ανεξέλεγκτα σε κάθε γωνιά του Πάρκου, με τετράτροχες μοτοσυκλέτες και τζιπ, ακόμα και πάνω σε ευαίσθητους οικότοπους. 

Είπε ακόμα, ότι το κύριο οδικό δίκτυο πρόσβασης προς το Πάρκο από τις Κοινότητες, αλλά και μέσα στο Πάρκο θα βελτιωθεί με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, ώστε από τη μια να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση του επισκέπτη και από την άλλη να μην επηρεάζεται η φυσιογνωμία της περιοχής. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ρύπανσης του Πάρκου από τα σκουπίδια, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Σχεδίου είναι η συνεχής και γενική καθαριότητα σε ολόκληρη την περιοχή.  Αναφορικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι κοινότητες, ο Υπουργός σημείωσε ότι θα έχουν λόγο και στη διαχείριση και στην περαιτέρω εξέλιξη του Πάρκου, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο θα αποδίδεται σε αυτές ένα ποσοστό από τα έσοδα του Πάρκου.

Καταλήγοντας, ο κ. Καδής, τόνισε ότι η τελική έγκριση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2019, οπότε θα ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής, έτσι ώστε  τα δύο σχέδια να είναι πλήρως εναρμονισμένα. Μέχρι τότε, είπε ο Υπουργός, θα γίνει ο σχεδιασμός των υποδομών του Πάρκου και θα πραγματοποιηθούν οι τελικές διαβουλεύσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και θα εκφέρουν τις απόψεις τους οι τοπικές αρχές, οι εμπλεκόμενοι οικονομικοί φορείς, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και χρήστες της περιοχής, μέσω της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Την παρουσίαση χαιρέτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε τα εξής: «Είμαι  βέβαιος ότι όλοι συμμερίζονται την ανάγκη να προχωρήσουμε επιτέλους με ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υφιστάμενες προκλήσεις και θα αναβαθμίσει την περιοχή, καθιστώντας τον Ακάμα, την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, δηλαδή και τις κοινότητες που περικλείουν τον Ακάμα, πρότυπο πάρκο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».

«Με την υλοποίηση του Σχεδίου που παρουσιάζουμε σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης, «περνάμε επιτέλους από τις μελέτες, τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις δεκαετιών σε συγκεκριμένα έργα, που θα προστατεύσουν τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της περιοχής και θα λειτουργήσουν προς όφελος των κοινοτήτων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κ. Κλέλια Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία «η σωστή διαβούλευση, η επιστημονική γνώση, ο σεβασμός στον τοπικό πληθυσμό, και εν τέλει η συνύπαρξη και η συνέργεια θα μας οδηγήσουν στα εγκαίνια του νέου Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα σε τέσσερα χρόνια».

(MAK)