Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2018 14:01

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στην Τελετή Απονομής Βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση. Πρόκειται για μια διαφορετική τελετή, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω και πέρσι, ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, και πραγματικά χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι και πάλι ανάμεσα στα παιδιά μας.

Ιδιαιτερότητα της σημερινής εκδήλωσης είναι η βράβευση των καλύτερων εργασιών της περιβαλλοντικής δράσης «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ. Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες», η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2018. Σήμερα, βραβεύονται οι μαθητές μας για την προσπάθεια τους και για τον σεβασμό και την αγάπη τους για το περιβάλλον. Στηριζόμαστε σε αυτά τα παιδιά για να μεταδώσουν τα μηνύματα και τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από την περιβαλλοντική αυτή δράση.

Η επιτακτική και άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν από την αλόγιστη χρήση και απόρριψη πλαστικών σακουλιών μεταφοράς, ανάγκασε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν  νομοθεσίες για μείωση της χρήσης τους. Έτσι λοιπόν κι εμείς εφαρμόσαμε τη Νομοθεσία από την 1η Ιουλίου του 2018, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Τα  βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων έχουν καταστεί θεσμός και απονέμονται για  πέμπτη συνεχή χρονιά σε όσους συνεισφέρουν, με τις αγορές, τις δράσεις και τις επιλογές τους, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Οι Πράσινες Συμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό φορέα ενίσχυσης της αγοράς, παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, αφού λαμβάνεται υπόψη το κόστος ολόκληρου του κύκλου ζωής του προϊόντος. Οι επιχειρήσεις έχουν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον και την αναγκαιότητα να λειτουργούν με αειφόρες επιλογές. Αυτό αποδεικνύεται από την εμφάνιση νέων πράσινων προϊόντων και από την  συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των οργανισμών και επιχειρήσεων που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Παράλληλα με τις υπόλοιπες βραβεύσεις, σήμερα θα απονεμηθούν και πιστοποιητικά σε οργανισμούς ή επιχειρήσεις που κατάφεραν να εφαρμόσουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου EMAS  (EU Eco-Management and Audit Scheme). Το Τμήμα Περιβάλλοντος, με το σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων και οργανισμών που καταχωρούνται για πρώτη φορά στο μητρώο του Συστήματος, δίνει την αρχική ώθηση για την εφαρμογή του καθώς και την ευκαιρία σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν τα οφέλη ενός τέτοιου συστήματος και να συμβάλλουν ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, μαζί με την οικονομική τους ανάπτυξη. Είναι χαρά και τιμή μου που θα απονείμω σήμερα το πιστοποιητικό για την εφαρμογή του Συστήματος στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και που θα παραλάβω τη σχετική πιστοποίηση και για το κτήριο της Κεντρικής Διοίκησης Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, που αγκάλιασε το θεσμό των Βραβείων των Πράσινων Συμβάσεων και τον στηρίζει με όλους τους τρόπους, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών για την οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς επίσης και όλους τους χορηγούς. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, ιδιαίτερα τους μαθητές και όλους τους φορείς που βραβεύονται σήμερα, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

(MAK)