Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2018 14:32

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου

Ευχαριστώ την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία συμπίπτει και με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες με στόχο την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και του δικαιώματος τους να ζουν με αξιοπρέπεια. Συγχαίρω την Οργάνωσή σας για την ενεργό συμμετοχή της στα κοινωνικά δρώμενα και τη θετικότατη δραστηριοποίησή της, σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση, για την προσφορά υπηρεσιών προς τα άτομα με τετραπληγία και παραπληγία και την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων τους.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το κεντρικό Υπουργείο για θέματα κοινωνικής προστασίας, απασχόλησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και ως συντονιστικός φορέας με τα άλλα Υπουργεία για τα θέματα αναπηρίας της δικής τους αρμοδιότητας κρίνει πολύ σημαντικές τις εκδηλώσεις όπως τη σημερινή, που υπενθυμίζουν για ακόμη μια φορά προς όλη την κοινωνία, ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη όλων μας και τον σεβασμό μας.

Η προτεραιότητα που αποδίδει η Κυβέρνηση στα θέματα των πολιτών με αναπηρίες αποδεικνύεται με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017 της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία με δεκαετές πλαίσιο 2018-2028 και του Δεύτερου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Αναπηρία για την τριετία 2018-2020.

Το έργο «Εργοδότηση και κατάρτιση ανέργων για παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα» αποσκοπεί στην ενίσχυση, σε πιλοτική βάση, της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών φροντίδας σε πρόσωπα / μέλη της Οργάνωσης με κινητική αναπηρία άνω και κάτω άκρων.

Συγκεκριμένα, το έργο με συνολικό προϋπολογισμό €2,4 εκ. στοχεύει στην εργοδότηση 100 άνεργων προσώπων, οι οποίοι κατέχουν σχετικό πιστοποιητικό κατάρτισης στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κατάρτισης Ανέργων για την Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών Φροντίδας» της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η πρόσληψη των προσώπων αυτών θα είναι με πλήρη απασχόληση για περίοδο 24 μηνών.

Από το έργο αναμένεται να επωφεληθούν μέχρι 100 πρόσωπα με συμπτώματα παραπληγίας και τετραπληγίας. Στα πρόσωπα αυτά θα προσφέρονται χωρίς χρέωση υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Το έργο υλοποιείται από 1/1/2018 και μέχρι σήμερα στο έργο εργοδοτήθηκαν 58 φροντιστές, αφού προηγουμένως έλαβαν την απαραίτητη κατάρτιση, οι οποίοι ανέλαβαν τη φροντίδα 50 περίπου μελών της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.

Ευχαριστώ την Τράπεζα Κύπρου η οποία με τη χρηματοδότηση που έδωσε το 2017 κάλυψε το κόστος εκπαίδευσης και κατάρτισης των φροντιστών (on the job training) και η βοήθεια τους ήταν καταλυτική για να μπορέσει να αρχίσει η υλοποίηση του έργου το 2018.

Στις υφιστάμενες δράσεις που υλοποιούνται ήδη ξεχωρίζουν: οι κοινωνικές παροχές μέσω των διαφόρων μηνιαίων επιδομάτων και οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια βοηθημάτων που διευκολύνουν τη ζωή, η έκδοση του Δελτίου Στάθμευσης και της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, η λειτουργία σχεδίων επαγγελματικής αποκατάστασης, η επιχορήγηση οργανώσεων για τη λειτουργία κοινωνικών προγραμμάτων και άλλα. Νέες δράσεις όπως: η αύξηση σε υφιστάμενες κοινωνικές παροχές και η διαμόρφωση μιας νέας εκσυγχρονιστικής πολιτικής για τις υπηρεσίες και παροχές, η ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται για κοινωνική στήριξη, υποστηριζόμενη διαβίωση, υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων είναι μερικές μόνο από τις επιδιώξεις μας για αναβάθμιση και περαιτέρω υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες.

Ο σχεδιασμός προϊόντων, προγραμμάτων και υπηρεσιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους, στη μέγιστη δυνατή έκταση, χωρίς την ανάγκη προσαρμογής ή εξειδικευμένου σχεδιασμού για την αναπηρία, ο «καθολικός σχεδιασμός» όπως τον καθορίζει και η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες είναι όραμα μας και πυξίδα μελλοντικής πορείας.

Θεωρούμε ότι ως κρατικές Υπηρεσίες έχουμε πολλές υποχρεώσεις ακόμη να εκπληρώσουμε και ο δρόμος για πλήρη ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες θα είναι πάντα μακρύς μπροστά μας. Στην πορεία αυτή απαραίτητος συνοδοιπόρος οι οργανώσεις και για αυτό σας ευχαριστώ και σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί να εργαζόμαστε για πιο αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

(ΜΠ/ΑΧ/ΕΙ)