Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2018 20:53

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του κας Άντρης Αναστασιάδη στη δεξίωση προς τιμήν των εθελοντών

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων, σε μία εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται προς τιμή σας και εις αναγνώριση του σημαντικότατου έργου που στο σύνολο σας οι εθελοντές επιτελείτε.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η με υψηλό αίσθημα ευθύνης και η ανιδιοτελής προσφορά σας, επιδρά καταλυτικά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα.

Οι διαστάσεις που προσέλαβε ο εθελοντισμός τα τελευταία χρόνια,  συνέβαλε στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλαμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας αφενός τη σημασία και τη σπουδαιότητα της προσφοράς αυτής, και αφετέρου τον εθελοντισμό ως έναν ενεργό τρόπο παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης τη στήριξη και την αναβάθμιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τον εκσυγχρονισμό του εθελοντισμού και την προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειώσω και να τονίσω το γεγονός, ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει δημιουργήσει πολιτειακό θεσμό για τα θέματα εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες υιοθέτησαν ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού.

Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του θεσμού αυτού, έχει για πρώτη φορά συμβολή στη χάραξη πολιτικής στα θέματα Εθελοντισμού σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών με γραπτές παραινέσεις.

Και όπως όλοι γνωρίζετε, βάσει της εξαίρετης συνεργασίας που έχετε εδραιώσει με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχετε από κοινού συνδράμει – θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο εθελοντισμός είναι ένα δημιούργημα όχι της παρούσας Κυβέρνησης, αλλά εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται μέσα από το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού.

Αυτό που θελήσαμε, με την ανάληψη των καθηκόντων, ήταν η θεσμοθετημένη σύνθεση του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού με τις δομές του κράτους, ώστε να μπορεί να έχετε ακόμη αποτελεσματικό λόγο, να είναι οι δράσεις ακόμα πιο συντονισμένες για να έχουμε τα αποτελέσματα που πραγματικά προκαλούν θαυμασμό στο εξωτερικό. Φέρνω ως παράδειγμα το πόσο η αλληλεγγύη είναι ανεπτυγμένη στην Κύπρο. Και πραγματικά νιώθω περήφανος γιατί όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό ακούω τα καλύτερα για την κυπριακή κοινωνία. Πώς σταθήκαμε ο ένας στον άλλο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, και όχι μόνον, αλλά και το 1974, πώς ανταποκριθήκαμε στις διάφορες αποφάσεις μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας, Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα με το οποίο έχουμε παγκόσμια πρωτιά. Για φυσικές καταστροφές που το κίνημα εθελοντών έχει τόσες δράσεις. Πραγματικά δεν ξέρει κανείς πώς να εκφράσει τον θαυμασμό του σε αυτό τον θαυμάσιο λαό που χάρη στις ενέργειες κατά κύριο λόγο της παιδείας και κουλτούρας που καλλιεργήθηκε από το Συμβούλιο ή της ανθρωπιάς που υπάρχει έχει κατορθώσει να είναι όχι απλά συμπαραστάτης του κράτους, αλλά και ταυτόχρονα με το κράτος εκείνοι που οδηγούν στις εκάστοτε αποφάσεις που μπορεί να μας βγάλουν από αδιέξοδα ή από κρίσεις που αντιμετωπίζουμε.

Είναι πολλές οι δράσεις που αναλήφθηκαν, πολλά τα δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί, πολλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική η συμμετοχή και ο ρόλος σας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στοχεύοντας, όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων, αλλά κατά περίπτωση και στην αντιμετώπιση των αιτίων τους, ως επίσης και στη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης, συνεχίζει στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών να εξελίσσει και να ενισχύει τη δραστηριότητα του.

Συγκεκριμένα:

  • Βρίσκεται υπό ετοιμασία το Εγχειρίδιο της Ενεργού Πολιτότητας που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της χώρας που είτε ανήκουν σε Εθελοντικές και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, είτε όχι, αλλά συμμετέχουν και προσφέρουν στα κοινά.
  • Λειτουργεί η ηλεκτρονική Πλατφόρμα «ΠΡΟΣΦΕΡΩ» δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.
  • Ενισχύεται η πολιτική μας στα Σχολεία για την ενθάρρυνση του ενεργού πολίτη.
  • Δόθηκε ρόλος και λόγος στους πολίτες  και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τη θεσμοθέτηση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων, καθώς και το πρόσφατο  Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο με την συμμετοχή των νέων.
  • Εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην εγγραφή και απόκτηση νομικής οντότητας των Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έμφαση στη χρηστή διοίκηση και οικονομική διαφάνεια.
  • Μελετούμε τη διαδικασία με την οποία θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή στόχευση και διαχείριση των χορηγιών που παραχωρεί το κράτος, έτσι ώστε να γίνεται αποτελεσματική αξιοποίηση τους και βέλτιστος έλεγχος του τρόπου που αξιοποιούνται.
  • Έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τρία έγραφα πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των «Δικαιωμάτων και ευθυνών των Εθελοντών», η «Χάρτα του Ενεργού Πολίτη» και το «Έγγραφο πολιτικής της Κοινωνίας των πολιτών».
  • Σύντομα θα ανακοινωθούν, υπό τον συντονισμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού, τα σημεία επαφής των Υπουργείων και των Υπηρεσιών του Κράτους με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
  • Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση της αναγνώρισης της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, των δεξιοτήτων δηλαδή και γνώσεων που μπορεί να αποκτηθούν  μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών στα κοινά.
  • Προωθείται η δημιουργία «Του Σπιτιού του Εθελοντή» σε κάθε Επαρχία, με αναβαθμισμένες υποδομές και εξοπλισμό.
  • Βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης Πρωτόκολλο αξιοποίησης και διαχείρισης αυθόρμητων εθελοντών σε περιόδους κρίσης.
  • Προχωρεί η δημιουργία Παγκύπριου Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο θα στεγάζεται στην Κρατική Έκθεση.
  • Αξίζει να υπομνήσω, ότι τον Οκτώβριο του 2019, θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο το πρώτο Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομίας». Ένα συνέδριο στο οποίο έκτος από εκπροσώπους Κυβερνήσεων, σημαντική συμβολή και συμμετοχή θα έχουν οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μέσα από τη συνεργασία επιτυγχάνουμε να είμαστε πρωτοπόροι για άλλη μια φορά σε θέματα αλτρουισμού, ανθρωπιάς και εθελοντικής προσφοράς.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι στην προσπάθεια διαμόρφωσης και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, μετέχει καθοριστικά το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, μέσα από τις αξιόλογες εισηγήσεις των μελών του και την υπεύθυνη συνεργασία που έχει δομήσει με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Επίτροπο Εθελοντισμού.

Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, υπηρετώντας συνειδητά την έννοια του εθελοντισμού από τη σύστασή του και αναπτύσσοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του πληθώρα δράσεων, πέτυχε την ευαισθητοποίηση, την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή των πολιτών σε διάφορες μορφές εθελοντικής προσφοράς, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό και αποτιμώντας την πολύτιμη αυτή συνεισφορά σας στην ενδυνάμωση του δικού μας έργου, που καθιερώσαμε τα ετήσια βραβεία για τους εθελοντές εργαζομένους και  τον ενεργό πολίτη, των οποίων η πρώτη απονομή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Μία βράβευση η οποία, όπως και οι αποψινές, αναμένεται να συμβάλουν στην καλλιέργεια της ενεργούς πολιτότητας στην κοινωνία μας, και να αναδείξουν πρόσθετα την οικειοθελή ανιδιοτελή δράση που ανέπτυξαν συνάνθρωποί μας προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Επιτρέψτε μου, να συγχαρώ θερμά και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες ολόκληρης της Πολιτείας στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού και στο σύνολο του εθελοντικού κινήματος, για την πολυσήμαντη δράση που αναπτύσσουν, υποδεικνύοντας στον καθένα από εμάς τη στράτευση σε πράξεις αλληλεγγύης και αλτρουισμού από τον άνθρωπο προς τον συνάνθρωπο.

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας  Εθελοντισμού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, και έχοντας την πεποίθηση ότι οι Παγκόσμιες μέρες αποτελούν ευκαιρία για απολογισμό και ανάληψη ευθυνών, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη μας στην ευγενή σας δραστηριότητα, αλλά και τη βούλησή μας για την ενίσχυση της μέχρι τώρα συνεργασίας μας όσων αφορά την επίτευξη των κοινών μας στόχων και επιδιώξεων.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ.

(ΡΜ/ΕΙ)