Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2018 18:53

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Στέλιου Χειμώνα στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος του Συμβουλίου Ενέργειας. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Δρ. Στέλιος Χειμώνας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το έτος 2050. Ο κ. Χειμώνας σημείωσε ότι η νέα αυτή Στρατηγική θα πρέπει να συνάδει με την Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δυσμενείς επιπτώσεις της οποίας είναι ήδη εμφανείς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόθεσή μας είναι να αναλάβουμε συντονιστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο κ. Χειμώνας. Η νέα Στρατηγική θα πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνικο-οικονομική πτυχή και ο ευρωπαίος καταναλωτής δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με αυξημένο κόστος ενέργειας, τόνισε ο κ. Χειμώνας. Σημαντική είναι επίσης η ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών της Ένωσης και για το σκοπό αυτό, προωθούμε την ανάπτυξη των αποθεμάτων Φυσικού Αερίου καθώς και των αναγκαίων υποδομών στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέληξε ο κ. Χειμώνας.

Κατά το γεύμα εργασίας, συζητήθηκε η εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και ειδικότερα οι προτεραιότητες της Ένωσης σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών. Ο κ. Χειμώνας ανέδειξε την ανάγκη να προωθηθεί η καθαρή ενέργεια των νησιών, τα οποία μπορούν, εάν έχουν τα απαραίτητα μέσα, να καταστούν πρωτοπόροι στην καθαρή ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ να προωθήσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα νησιά, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για μια διεθνή συνεργασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πιλοτικών έργων.  

--------------------------

ΕΙ