Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-03-2018 18:43

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τη Σύνοδο των Υπουργών απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η νέα στρατηγική της ΕΕ για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης αναφορικά με τα απόβλητα πλαστικών και η ενίσχυση των περιβαλλοντικών θεμάτων στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου δράσης για τα πλαστικά, ο κ. Καδής τόνισε την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση των πλαστικών υλών, καθώς και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν όταν αυτά τυγχάνουν διαχείρισης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Υπογράμμισε ότι η επιτυχής εφαρμογή μιας στρατηγικής προς αυτό τον στόχο βασίζεται στην προώθηση της χρήσης των ανακυκλωμένων πλαστικών, μέσω της ανάπτυξης της αγοράς για δευτερογενείς πρώτες ύλες, ώστε ο τομέας της ανακύκλωσης πλαστικών να καταστεί κερδοφόρος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σωστής διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών στο στάδιο της ανακύκλωσης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των πλαστικών προϊόντων. Τόνισε παράλληλα τη σημασία της επιστημονικής έρευνας με στόχο την επίτευξη προόδου στα πιο πάνω ζητήματα.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραμέτρων  στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, ο κ. Καδής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη η αειφόρος ανάπτυξη, η πράσινη οικονομία, η καινοτομία και η βιοποικιλότητα, θέματα τα οποία μέχρι σήμερα είναι υποβαθμισμένα.

Τέλος, με αφορμή ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις όσον αφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, ο κ. Καδής σημείωσε ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να μην πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, δεδομένης της  σημασίας της για την ΕΕ και ειδικότερα για την Κύπρο.

---------------------------------------

 ΕΙ