Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2019 12:09

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας στο Τρίτο Πρόγραμμα ΡΙΚ, για τις αποζημιώσεις, τη γεωργική ασφάλιση και το χαλούμι

Για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές των καλλιεργειών λόγω καιρικών συνθηκών,   τη μεταρρύθμιση στο σύστημα γεωργικής ασφάλισης και τα επόμενα βήματα στο θέμα του χαλουμιού μίλησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις στην περιοχή των Κοκκινοχωριών λόγω καιρικών συνθηκών;

Απάντηση: Είναι καθαρό ότι υπήρξαν ζημιές. Τις έχουμε δει. Υπάρχουν καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και καλλιέργειες που με αρκετή φροντίδα, μπορούν να αποδώσουν μέρος της παραγωγής που θα απέδιδαν κανονικά. Αυτό βέβαια είναι δουλειά των εκτιμητών και των επιθεωρητών που έχουν και την εξειδίκευση, την εμπειρία και τη γνώση να κάνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Ωστόσο, το ζητούμενο και το αίτημα των αγροτών της περιοχής ήταν να υπάρξει μια άμεση ενίσχυση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι καλλιέργειες χρειάζονται όντως αρκετή φροντίδα για να ολοκληρωθούν. Να έχουν μια τονωτική ένεση το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις φυτείες τους. Αυτό που τους διαβεβαίωσα είναι ότι το αίτημά τους αντιμετωπίζεται θετικά. Τα λεφτά δεν θα διαφοροποιηθούν, θα είναι τα ίδια. Αν δηλαδή δώσει κάποιος προκαταβολή 20% και στο τέλος όταν ολοκηρωθεί η ζημιά και υπολογιστεί επακριβώς το ποσό που έπρεπε να πάρει ως αποζημίωση, θα του δοθεί το υπόλοιπο. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε. Δεν θα υπάρξει όμως διαφοροποίηση στο ποσό που θα λάβει κάποιος. Σήμερα θα γίνει μια συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο κατά την οποία θα εξεταστεί η μεθοδολογία και νομικά έγκυροι τρόποι για να προβούμε σ’ αυτή την κίνηση.

Υπήρχαν τεμάχια που είχαν επηρεαστεί από προηγούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα (είτε από υψηλής έντασης άνεμο είτε από παγετό, είτε από πολυομβρία και πλημμύρες) και πρόσφατα δέχτηκαν δεύτερο χτύπημα. Όπως αντιλαμβάνεστε, σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κανονικά θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς, ειδικά επειδή ακριβώς είχαμε βροχές. Η τιμή της πατάτας επίσης θα ήταν σε καλά επίπεδα και θα είχαν αρκετά έσοδα. Αυτό το χτύπημα όμως πρέπει να το δούμε για να εξετάσουμε πώς θα στηρίξουμε τους παραγωγούς μας. Θα τους στηρίξουμε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ερώτηση: Ένας γεωργός που έπαθε μεγάλη καταστροφή, μπορεί να σταθεί στα πόδια του μ’ αυτή την αποζημίωση;

Απάντηση: Στόχος μας με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν, θα είναι να καταστεί εφικτό να συνεχίσουν οι γεωργοί την παραγωγή τους. Δεν θα υπολογίσουμε μόνο τη ζημιά από την απώλεια της παραγωγής αλλά και την επιπρόσθετη φροντίδα που θα χρειαστεί να καταβάλει κάποιος ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η «πληγωμένη» καλλιέργειά του. Με όλες αυτές τις παραμέτρους θα υπολογιστεί η βοήθεια. Σίγουρα είναι και θέμα το πόσο χωρίς καθυστέρηση θα αντιδράσουμε. Αυτό το λέω όχι διότι δεν θέλουμε να κινηθούμε και σήμερα και αύριο γι’ αυτό το θέμα αλλά επειδή έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης. Π.χ. αύριο θα είμαι στην Πάφο, πρόσφατα πήγαμε στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Σε αρκετές περιοχές λοιπόν υπάρχουν προβλήματα και οι εκτιμητές έχουν μεταβεί σε όλες αυτές τις περιοχές για να εκτιμήσουν επί τόπου τις ζημιές. Πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συστήνω και λίγη υπομονή στους αγρότες για να μπορέσουμε να κινηθούμε στα σωστά πλαίσια για να τους αποζημιώσουμε.

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι έρχεται και η μεγάλη μεταρρύθμιση στο σύστημα γεωργικής ασφάλισης. Αύριο θα καταθέσω στο Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια που καθορίζουν το νέο σύστημα μέσα από το οποίο οι αγρότες μας θα λαμβάνουν, με έναν ξεκάθαρο και γρήγορο τρόπο, την αποζημίωσή τους από τέτοια φαινόμενα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε με μεγάλη συναίνεση. Σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, έχουμε δίπλα μας τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Πλέον δεν κάνουμε διακρίσεις, όλες οι φυτείες ασφαλίζονται. Η ασφάλιση καθίσταται υποχρεωτική. Γινόταν μια τεράστια συζήτηση με ορισμένους αγρότες για το αν έπρεπε κάποια φυτεία να ασφαλιστεί ενώ συνήθως δεν είχε ζημιές. Χθες λοιπόν είδαμε ζημιές και σε φυτείες που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι «δεν παθαίνουν τίποτα», ενώ τώρα ζητούν αποζημιώσεις. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω πείστηκαν και οι ίδιοι οι αγρότες και αύριο θα καταθέσουμε αυτή την Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα πάει στη Βουλή και ευελπιστώ ότι οι επόμενες αποζημιώσεις θα πληρωθούν μέσα από το νέο σύστημα.

Ερώτηση: Αυτό θα στοιχίζει κάτι περισσότερο απ’ όσο πληρώνουν σήμερα οι αγρότες για ασφάλιση;

Απάντηση: Όχι, επειδή τώρα θα πληρώνουν όλοι. Επομένως σε αυτούς που ήδη πλήρωναν μπορεί να τους κοστίζει και λιγότερο τώρα. Ακριβώς αυτή είναι και η φιλοσοφία του Σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης και ελπίζω οι επόμενες αποζημιώσεις να δοθούν μέσα από το νέο πλαίσιο.

Ερώτηση: Υπάρχει όντως επιστολή από τον προηγούμενο Υπουργό Γεωργίας προς τη βρετανική αγορά σχετικά με το χαλούμι;

Απάντηση: Προσωπικά δεν έχω δει αυτή την επιστολή. Αυτό όμως που επισημάνθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το παράδοξο να ενάγεται κάποιος, με τη δικαιολογία ότι δεν εφαρμόζει το πρότυπο, από κάποιον που δεν το εφαρμόζει ούτε ο ίδιος. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η δική μας είναι ότι δεν πρέπει να κινούμαστε σε αυτοκαταστροφικές κατευθύνσεις. Το χαλούμι έχει τεράστια δυναμική/προοπτική και έχει χώρο για όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες. Αυτό που είναι της αρμοδιότητάς μου να πω είναι ότι η προσπάθεια που έχουμε καταβάλει την τελευταία περίοδο είναι ακριβώς να φέρουμε όλες τις ομάδες μαζί, τους αγελαδοτρόφους, τους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους, και να κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι.  Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα. Σχεδιάζουμε με ειδικούς εμπειρογνώμονες, που είναι κοινά αποδεκτοί, τα επόμενά μας βήματα κυρίως για το θέμα του φακέλου και της κατοχύρωσης του χαλουμιού. Να δούμε αν με την έγκριση του φακέλου μπορούμε να επιφέρουμε κάποιες αλλαγές και να δούμε αν έχουμε κάποιες επιπρόσθετες εναλλακτικές επιλογές, πέραν της κατοχύρωσης του συγκεκριμένου προϊόντος ως προϊόν προστατευμένης ονομασίας προέλευσης. Όλα αυτά, για τα οποία δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, συζητούνται με ειδικούς τεχνοκράτες/εμπειρογνώμονες κοινά αποδεκτούς και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα ανάμεσα στις ομάδες διαφορετικών ενδιαφερόντων και διαφορετικών συμφερόντων. Ευελπιστώ ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε και το μέλλον του χαλουμιού, ως ενός ιδιαίτερα σημαντικού προϊόντος για τον τόπο μας. Καταβάλουμε όλοι μια κοινή προσπάθεια για να σχεδιάσουμε τα επόμενά μας βήματα, προς το συμφέρον όλων και ,κυρίως, προς το συμφέρον του τόπου μας.»

(ΝΝ/ΜΑΚ/ΑΧ)