Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2019 15:30

Έναρξη της σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακές Μινιατούρες» 1.3.2019, Βερολίνο

Με το «Dairy of Dreams», ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό μουσικό πρόγραμμα, με έντονες τζαζ πινελιές αλλά και στοιχεία αυτοσχεδιασμού, άνοιξε αυλαία την 1η Μαρτίου 2019 η σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακές Μινιατούρες», στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου „silent green“, στο Βερολίνο.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, κος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι, «παρά την εκπληκτική ποικιλομορφία της μουσικής, που επηρεάζεται από αμέτρητες κουλτούρες, η κοινή ανθρώπινη φύση μας βασίζεται σε βασικές μουσικές δομές, που υπερβαίνουν τις πολιτισμικές διαφορές. Είτε σε συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις ή με άλλο τρόπο, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε, να συνεργαστούμε και να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλο. Αυτό υποδηλώνει ότι, αν θέλουμε μια πιο αρμονική κοινωνία, καλό θα ήταν να συνεχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε τη μουσική στη ζωή μας».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερις χαρισματικοί καλλιτέχνες, με συναρπαστική ευχέρεια στον αυτοσχεδιασμό: Ο διακεκριμένος μουσικός και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας στο πιάνο και στα κρουστά, με συνεπιβάτες τους ταλαντούχους μουσικούς Ελεονώρα Ρούσου (φωνή, φλάουτο, μεταλλόφωνο), Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα και φλικόρνο) και Μιχάλη Καλκάνη, (κοντραμπάσο).

Η μουσική του Σταύρου Λάντσια, πλούσια σε ηχοχρώματα και δυναμικές, περιγράφεται συχνά ως έθνο-τζαζ, αλλά και ως μουσική κινηματογράφου, που γεννά εικόνες και ενεργοποιεί τη φαντασία και που αποκάλυψε στο κοινό μια μουσική, όχι μόνο μεσογειακή, αλλά και παγκόσμια. Μια άλλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η ταλαντούχα Ελεονώρα Ρούσου, η οποία συμμετείχε όχι μόνο σαν μουσικός και τραγουδίστρια, αλλά και σαν συνθέτρια.

Οι μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν από το ως επί το πλείστον γερμανικό αλλά και πολυεθνικό ακροατήριο. Μεταξύ των επισήμων ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, μαζί με τη σύζυγό του, ο κ. Cord Christian Busche, Υπεύθυνος Τμήματος για Μάλτα και Κύπρο, στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέλη του Ινστιτούτου Γκαίτε Βερολίνου, καθηγητές από το Τμήμα Τουρκολογικών Σπουδών, μέλη του διπλωματικού και μη διπλωματικού προσωπικού της Κυπριακής Πρεσβείας, καθώς και άλλων Πρεσβειών.

Η σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακές Μινιατούρες» διοργανώνεται επιτυχώς για 7η χρονιά στο Βερολίνο, από το Πολιτιστικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει στόχο της την παρουσίαση του πλούτου της πολιτιστικής δημιουργίας Κυπρίων καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αυτών είναι επίσης η συμμετοχή καλλιτεχνών άλλων εθνικοτήτων, μια προσπάθεια για δημιουργία πολιτιστικών γεφυρών, όχι απαραίτητα μεταξύ χωρών, αλλά σαν μια πρώτη προσπάθεια, μεταξύ καλλιτεχνών.

Για το έτος 2019 προγραμματίζονται συνολικά έξι «Κυπριακές Μινιατούρες» κατά τη διάρκεια του έτους.

----------------------------

 

ΕΙ