Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2019 16:27

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην εκδήλωση της ΔΕΟΚ, του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου και της Επιτρόπου Ισότητας

 «Οι Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Ισότητας και η συμβολή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων στην υλοποίησή τους»

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή σας εκδήλωση, που έχει ως θέμα «τις Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Ισότητας, και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων στην υλοποίησή τους».

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής, για να εκφράσω την εκτίμησή μου για το αξιόλογο και ,παράλληλα, παραγωγικό έργο των τριών φορέων που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση, του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας, της ΔΕΟΚ και του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, τόσο στην εργασία όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών, δράσεων και κυρίως ευθύνης, τόσο από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους και αρμόδιους φορείς, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας σε όλους τους τομείς.

Η ισότητα των φύλων και δη η αρχή, σύμφωνα με την οποία άνδρες και γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, δεν αποτελεί κάτι καινούριο, αφού αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε ήδη, από το 1957 στη Συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, γνωστή και ως Συνθήκη της Ρώμης. Στη συνέχεια, με την επέκταση και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε όλο και περισσότερους τομείς, η ισότητα των φύλων εν γένει, αναγνωρίστηκε ως μέρος των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει κάθε διάκριση, περιλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου. Σήμερα βρισκόμαστε στη θέση, όπου η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ,γενικά, σε όλες τις δράσεις της, αποτελεί αναγνωρισμένη αρχή και καθήκον της Ένωσης, με βάση το άρθρο 8 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς την παραγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων, σε αυτήν περιλαμβάνεται σειρά οδηγιών για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, για την προστασία των εγκύων, για την παροχή γονικής άδειας κ.ά. Παράλειψη θα ήταν, να μην αναφερθεί και ο σημαντικός ρόλος που έχει διαδραματίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τη νομολογία του, στην πρόοδο του ευρωπαϊκού δικαίου της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων το 2010 αποτέλεσε απόδειξη της αποφασιστικότητας και της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση της ισότητας των φύλων. Πράγματι, το Ινστιτούτο, ανταποκρινόμενο στον σκοπό ίδρυσής του, συμβάλλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη, μέσω υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνης. Μέσα από τη διεξαγωγή έρευνας και την παροχή των απαραίτητων στοιχείων και γνώσης, παρέχει στα σώματα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των κρατών μελών της, την απαραίτητη πληροφόρηση ούτως ώστε να αναπτύσσουν πολιτικές που να προωθούν την ισότητα των φύλων. Στηρίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων, ενώ παρακολουθεί και την ορθή ανταπόκριση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς της υποχρεώσεις ως προς την ισότητα των φύλων.

Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χαιρετίζουμε τη δράση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων, το οποίο παρέχει την απαραίτητη στήριξη και γνώση, ούτως ώστε η ισότητα των φύλων να καταστεί πράξη στην Ευρώπη και αναγνωρίζουμε τη συμβολή του στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στρατηγικών ισότητας, ως καίριας και καθοριστικής σημασίας.

Η Κύπρος, όντας μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, έχει πολλά να πάρει όσο και να δώσει, μέσα από τη συμμετοχή της στην συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών ισότητας. Η διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών συνιστά βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μέσα από τους διάφορους ρόλους που επιτελούν.

Η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας, δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αφορά και τους άντρες, αφορά τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους, αφορά το κοινωνικό σύνολο. Εάν μια γυναίκα απολύεται επειδή είναι έγκυος, αυτό επηρεάζει δυσμενώς όχι μόνο την ίδια, αλλά και την οικογένειά της. Εάν μια γυναίκα αμείβεται χαμηλότερα από άντρες συναδέλφους της που εκτελούν την ίδια εργασία, αυτό συνιστά διάκριση και συνεπάγεται χαμηλότερο εισόδημα για την ίδια και την οικογένειά της. Ανάλογες επιπτώσεις υπάρχουν και στις περιπτώσεις που λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων αρκετών γυναικών, αυτές αναγκάζονται να εργάζονται με μερική απασχόληση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στους τομείς της αρμοδιότητάς του, έχει αναπτύξει διαχρονικά πολύπλευρο έργο τόσο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με δράσεις, κατασταλτικού αλλά και προληπτικού χαρακτήρα. Η επιτυχής υλοποίηση - από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου - του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών» συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική μείωση του χάσματος στις αμοιβές των δύο φύλων. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2017, το ποσοστό του χάσματος είναι μόλις 13,7%, σε σχέση με 14,9% που καταγράφηκε το έτος 2013.

Παράλληλα, λαμβάνουμε και διερευνούμε καταγγελίες, διεξάγουμε επιθεωρήσεις, ενώ αναλαμβάνουμε και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματά τους, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση της Ημέρας Ίσης Αμοιβής Ανδρών και Γυναικών, η οποία φέτος καθορίστηκε και εορτάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο Εθνικός Φορέας  Πιστοποίησης Επιχειρήσεων, ο οποίος λειτουργεί υπό το Υπουργείο , σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και την Επίτροπο Ισότητας, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα ανάπτυξης καινοτόμου δράσης προληπτικού χαρακτήρα, που επιβραβεύει τους εργοδότες εκείνους που με έμπρακτο τρόπο προωθούν την ισότητα των φύλων στο εργασιακό τους περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, ο εν λόγω Φορέας έχει πιστοποιήσει 52 εταιρείες/οργανισμούς στην Κύπρο.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέκαθεν στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει διαχρονικά τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

___________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, , η  Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων  του Υπουργείου κα Μαρίνα Ιωάννου.

/ΣΧ