Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2019 20:55

Ομιλία της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στην εκδήλωση του Δήμου Λύσης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Γυναίκα, Ανεξάντλητη Πηγή Ζωής και Δύναμης»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης να παραστώ και να χαιρετήσω την αποψινή εκδήλωση τιμής, που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Παράλληλα, η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται για να τιμήσει την αξιοθαύμαστη προσφορά κάθε Λυσιώτισσας στους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας.

Ειδικότερα, η αποψινή σεμνή τελετή επιδεικνύει την αγάπη και τον δέοντα σεβασμό στη Γυναίκα της Λύσης- τη θρησκευόμενη γυναίκα της προκοπής και της νοικοκυροσύνης, τη γυναίκα, που ανέδειξε τους θησαυρούς της παράδοσης και του πολιτισμού μας, διαφυλάσσοντας με προσήλωση τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας. Τη Γυναίκα αγρότισσα, που μόχθησε σε δύσκολες συνθήκες και σε δύσκολες εποχές, που πόνεσε και γέννησε στα χωράφια τα παιδιά της, που πάλεψε και αναμετρήθηκε με τη γη για να επιβιώσει. Τιμά ακόμα τη Λυσιώτισσα μάνα, που αξιώθηκε να γαλουχήσει τα παιδιά της με υπομονή, σύνεση και πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας. Παιδιά, που έγιναν ήρωες και πορεύθηκαν με αυταπάρνηση στην αθανασία!

Δεν υπάρχει ελεύθερος και αξιοπρεπής άνθρωπος, που να μένει ασυγκίνητος και ατάραχος στα λόγια της Αντωνούς Αυξεντίου, όταν αντικρίζοντας, το καμένο σώμα του παιδιού της, έσφιξε το μαύρο τσεμπέρι της και αναφώνησε με περηφάνια: «Μια μάνα τέτοιου ήρωα εν προσβολή να κλάψει, προσβάλλει τον λεβέντη της, τζιείνον που θ’ απολάψει. Χαλάλιν της Πατρίδας μου ο γιος μου, η ζωή μου, τζι αφού εν επαραδόθηκεν τζι έμεινεν τζι εσκοτώθηκε, ας έσιει την ευτζιήν μου»!

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η καθιερωμένη αυτή διοργάνωση του Δήμου Λύσης αποτελεί έναν ετήσιο και επιτυχημένο θεσμό, μέσα από τον οποίο εκφράζεται η απεριόριστη εκτίμηση στους συνεχείς και ακούραστους αγώνες, στους πολλαπλούς ρόλους και στη διαχρονική προσφορά της γυναίκας τόσο στην οικογένεια όσο και ευρύτερα μέσα στην κοινωνία.

Η γυναικεία ύπαρξη αποτελεί από τη φύση της, την κινητήρια δύναμη της ζωής. Στην προσωπικότητά της ανιχνεύει κανείς τη γνήσια ομορφιά, την αρμονία, την ευαισθησία και τη στοργή, την άδολη αγάπη και την αφοσίωση, την ισορροπία και τη δημιουργικότητα.

Η γυναίκα είναι πλάσμα ιερό, προικισμένο να αναδεικνύει το θαύμα!

Ο θαυμασμός, το κάλλος, η αγάπη και ο σεβασμός στο πρόσωπό της, προβάλλονται ήδη στα αρχαία συγγράμματα και αργότερα από τους εμπνευσμένους πατέρες της εκκλησίας μας, που υμνούν και δοξάζουν την Υπεραγία Θεοτόκο – τη «ρέουσα μέλι και γάλα», την «πέτρα που πότισε τους διψώντας την ζωήν», «το άστρο το άδυτο», την «αστραπή που καταλάμπει τας ψυχάς», «το ρόδον το αμάραντον». Ο ίδιος σεβασμός αποτυπώνεται και σε σπουδαία έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, που εκθειάζουν, σε κάθε μορφή τέχνης (ποίηση, ζωγραφική, λογοτεχνία) τον πολυδιάστατο ρόλο, τη δυναμική, και την αξιόλογη αποστολή της γυναικείας ύπαρξης.

Οι αγώνες, που διαχρονικά και διαδοχικά έδωσαν οι γυναίκες, με μαχητικότητα και σθένος, υπήρξαν σημαντικοί και καθοριστικοί για την εξέλιξη της ανθρωπότητας και την πρόοδο κάθε κοινωνίας.

Ανέκαθεν, τα δεδομένα, οι συνθήκες και οι αναχρονιστικές παραδόσεις κατέτασσαν τη γυναίκα σε μειονεκτική θέση ως προς τον άνδρα. Υπήρξαν εποχές, που τη θεωρούσαν ακόμα και πράγμα (res) και η θέση της δε διέφερε πολύ από αυτήν των δούλων ή τα άλλα κτήματα των ανδρών.

Σήμερα η εργατική νομοθεσία κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους στον επαγγελματικό τομέα και εξισώνει πλήρως σχεδόν τις αμοιβές τους με εκείνες των ανδρών. Ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο και τη σταδιοδρομία των γυναικών σε κλάδους, στους οποίους παλαιότερα επικρατούσαν εξ’ ολοκλήρου οι άνδρες, όπως λ.χ. ο δικαστικός κλάδος, το στρατιωτικό επάγγελμα, τα αστυνομικά Σώματα, το πολιτικό προσκήνιο κ.ά.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι γυναίκες δεν έπαψαν να αγωνίζονται με αυτοπεποίθηση και να υπερασπίζονται σε κάθε περίπτωση την προστασία και την εφαρμογή των αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων, αξιώνοντας, πρωτίστως, την ισοτιμία των φύλων.

Οι ταχύρρυθμες και ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας, έχουν αναθεωρήσει τον ρόλο και την αποστολή της σημερινής γυναίκας. Ως μητέρα, ως σύζυγος, ως επαγγελματίας, ως επιστήμονας, καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε ποικίλους τομείς, αλλά και να επωμιστεί σημαντικές ευθύνες με αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα. Παρά τις όποιες δυσκολίες, πολλές γυναίκες καταφέρνουν να διαπρέπουν και να ξεχωρίζουν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία και ,ταυτόχρονα, υποστηρίζοντας και προστατεύοντας τον θεσμό και τα αγαθά της οικογενειακής ζωής.

Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες που συνδυάζουν τη μητρότητα και την επαγγελματική καριέρα βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με πολλαπλές προκλήσεις. Εργάζονται μέσα και έξω από το σπίτι, προσφέρουν στα οικονομικά της οικογένειας με την επαγγελματική τους ιδιότητα, ενώ αναγκάζονται να βρίσκονται για ώρες μακριά από τα παιδιά τους.

Οργανώνονται, κατευθύνουν και καθοδηγούν, ενεργώντας με το δυνατό μητρικό τους ένστικτο. Η καρδιά της κάθε μάνας είναι γεμάτη αγάπη και απέραντη στοργή! Έχουμε κληρονομήσει την εικόνα της μητέρας, που συμπεριφέρεται με απεριόριστη γενναιοδωρία, γνωρίζει μόνο τον κόσμο της προσφοράς, που δε ζητεί ποτέ αναγνώριση για τις πράξεις της, ενώ πάντα ενεργεί με σταθερότητα, σαφήνεια και ευαισθησία. Η φροντίδα των παιδιών τους και η διαμόρφωση ενός προστατευτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, αποτελούν μοναδικό μέλημα και βασική τους προτεραιότητα. Κι ενώ βλέπεις μια γυναίκα συνεσταλμένη, γλυκιά και στοργική, εύκολα μετατρέπεται σε θηρίο ανήμερο, αν κάποιος πειράξει τα παιδιά της. 

Δε διστάζουν, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, να κρατήσουν μόνες τους την οικογένεια, όταν οι περιστάσεις το καλούν. Οι πλείστες από τις σύγχρονες μητέρες επιμορφώνονται επιστημονικά για τον μητρικό τους ρόλο και τη σωστή αγωγή των παιδιών τους.  Διδάσκουν τα παιδιά τους να μάθουν να ζουν ανεξάρτητα και ελεύθερα από τον φόβο. Φροντίζουν για την ποιοτική ψυχαγωγία τους, αλλά δεν παραμελούν και τη δική τους, φροντίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους, αλλά δεν αδιαφορούν για τη δική τους μόρφωση, καλλιεργούν ποιοτικές σχέσεις μαζί τους χωρίς να παραμελούν τις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις με σημαντικούς για την ανάπτυξη των ενδιαφερόντων τους ανθρώπους.

Την ίδια αφοσίωση επιδεικνύουν και στον εργασιακό τους χώρο καθώς και σε διάφορους τομείς των επιστημών, στους οποίους καταφέρνουν να κατακτήσουν την αριστεία.

Η επαγγελματική καταξίωση της γυναίκας γίνεται κατορθωτή και οι προσπάθειές της επιβραβεύονται, γιατί αποδεικνύει ότι μπορεί να εργάζεται υπεύθυνα, με συνέπεια και σοβαρότητα, να θέτει στόχους και να τους εκπληρώνει με επιτυχία, να έχει πίστη στον εαυτό της και πίστη στη ζωή.

Η γυναίκα μπορεί να είναι προικισμένη με ιδιαίτερες ικανότητες από τις έμφυτες ιδιότητες της φύσης της, ωστόσο για να μπορέσει να διαφυλάξει την εσωτερική της δύναμη και να λειτουργήσει ισορροπημένα, χρειάζεται έμπρακτα τη στήριξη των δικών της ανθρώπων καθώς και τη στοχευμένη  κρατική μέριμνα και φροντίδα.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και τη συνολική συνεισφορά των γυναικών στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, υιοθέτησε μια σειρά από νομοθετικά μέτρα και δράσεις, τα οποία θέτουν στο επίκεντρο την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πολιτικές που αυξάνουν την επαγγελματική απασχόληση των γυναικών, στηρίζοντας παράλληλα τον θεσμό της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση έχει επαναφέρει αυξημένο το επίδομα πολύτεκνης μάνας, βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, μετατρέποντας το ταυτόχρονα σε κλιμακωτό βάσει του αριθμού των παιδιών της κάθε οικογένειας. Θεσμοθετήθηκε η άδεια πατρότητας και επεκτάθηκε η άδεια μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας. Η Κυβέρνηση στοχεύει ακόμα στην καθιέρωση γονικής άδειας μετ’ απολαβών, ενώ προωθεί τη δημιουργία του Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση κατάφερε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίσει πόρους για την επιμόρφωση και την κατάρτιση, καθώς και την επιχορήγηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό την ένταξη ή την επανένταξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας, προστατεύοντας την ίδια στιγμή τα εργασιακά της δικαιώματα.

Αξίζει ακόμα να ειπωθεί ότι η Κυβέρνηση αναγνώρισε τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, εξισώνοντάς τους με τους εκ πατρογονίας, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό μια πραγματική στρέβλωση που ίσχυε στο παρελθόν.

Επίσης, στοχεύοντας στην ανάγκη διαφύλαξης και κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων, η Κυβέρνηση υλοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017 και προχώρησε στην ετοιμασία νέου Σχεδίου για την περίοδο 2018-2021, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα πιο καινοτόμες δράσεις, προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης εξίσωση. Υπό έμφαση στόχος παραμένει η επίτευξη μιας ολιστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων και των ανισοτήτων, που εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, της συμμετοχής στη δημόσια ζωή, της συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και γενικότερα της εξάλειψης στερεότυπων ρόλων και κοινωνικών προκαταλήψεων, που αφορούν στα δύο φύλα.

Αξιοσημείωτη θεωρείται η εναρμόνιση της Κύπρου με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της οποίας υιοθετούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και ειδικότερα για κάθε μορφή παρενοχλητικής παρακολούθησης και παρενόχλησης αλλά και διάκρισης εις βάρος των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκοντας τη στήριξη των θυμάτων βίας στον τόπο μας, ενισχύθηκε η 24ωρη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής, ενώ προωθείται η δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» για να αποτελέσει την πολυδύναμη μονάδα Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση προχωρά σε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναικάς, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το έργο των οργανώσεων, που προάγουν την ισότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση ενδυναμώνει τον θεσμό της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, παραχωρώντας περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες, ώστε να μπορεί να επιτελεί ακόμη πιο αποτελεσματικά το έργο της.

Επίσης, εφαρμόζεται ο Κώδικας Δεοντολογίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό την καταπολέμηση του γλωσσικού σεξισμού στα δημόσια έγγραφα, καθώς και η εφαρμογή του Οδηγού Ένταξης της Διάστασης του Φύλου στις Δημόσιες Πολιτικές, περιορίζοντας αισθητά τα κοινωνικά στερεότυπα. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται και στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με θέμα: «Γυναίκα, Ειρήνη και Ασφάλεια», στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας των γυναικών σε ειρηνευτικές διαδικασίες, ένοπλες συρράξεις, καθώς και στην ορθή διαχείριση συγκρούσεων.

Φίλες και φίλοι,

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρωτίστως την ισοτιμία των φύλων.

Ως σύγχρονο, πολιτισμένο και ευρωπαϊκό κράτος, έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε υποστηρικτικά τη γυναίκα, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους, που επιτάσσει η σημερινή κοινωνία, μέσα στην οποία η προσφορά της είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη. Ουδείς αμφισβητεί ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου.  Ωστόσο, υπάρχουν πολλά και ουσιαστικά, που μπορούν ακόμα να γίνουν και που οφείλουμε να τα δρομολογήσουμε, προκειμένου να εξαλείψουμε κάθε μορφή διάκρισης εις βάρος των γυναικών, διαμορφώνοντας τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, ώστε το κράτος να στέκεται αρωγός στον καθημερινό τους αγώνα ,αλλά και σύμμαχος σε κάθε ιδιότητα που τις χαρακτηρίζει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συγχαρητήριά μου στον Δήμαρχο, κ. Ανδρέα Καουρή και στα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης, που για άλλη μια χρονιά επιμελήθηκαν με συνέπεια, αγάπη και σεβασμό την όμορφη αυτή διοργάνωση, που τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Επίσης, σε όλες τις φίλες που παρευρίσκονται στην αποψινή εκδήλωση, αλλά και στις τιμώμενες γυναίκες της βραδιάς θα ήθελα ολόψυχα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά γεμάτα υγεία, δύναμη και κουράγιο. Εύχομαι ακόμη η αισιοδοξία, η πίστη και η ελπίδα να συντροφεύουν κάθε στιγμή της ζωής σας!

Καταλήγοντας, διατυπώνω κάτι που διάβασα και θέλω να μοιραστώ: Το πιο γοητευτικό στοιχείο μιας γυναίκας σε κάθε πτυχή της ζωής της είναι η αξιοπρέπεια και η πίστη στις δικές της βασικές αρχές.

______________

ΡΜ/ΣΧ