Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-03-2019 15:46

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες Αστυνομικούς

Χαιρετίζουμε τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας της Interpol, να ορίσει την 7η Μαρτίου ως τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες Αστυνομικούς, που θα θυμίζει σε όλους μας ότι στην πορεία ζωής της Αστυνομίας της Κύπρου υπήρξαν κάποια μέλη που ξεχώρισαν μέσα από το μέγεθος της προσφοράς και της αυτοθυσίας τους, τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στους εθνικούς αγώνες. Αποτελεί μια αναγνώριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, του μεγαλείου της προσφοράς όσων έδωσαν στο βωμό του καθήκοντος ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τη ζωή τους, τόσο εν καιρώ πολέμου ή εχθροπραξιών, όσο και εν καιρώ ειρήνης για να διασφαλίσουν το κοινό καλό.

Από το 1960, 58 μέλη του Σώματος έπεσαν υπερασπιζόμενα τα ιδεώδη και ιδανικά, αλλά και εκτελώντας με μεγαλοψυχία και αυταπάρνηση το καθήκον τους προς την κοινωνία και την πατρίδα. Αυτοί οι γενναίοι τιμώμενοι, έταξαν ψηλότερα από το δικό τους συμφέρον, την ασφάλεια και την ευημερία των συνανθρώπων τους. Άνθρωποι που την κρίσιμη στιγμή υπερέβησαν τα καθημερινά μέτρα, που δεν παρέμειναν απαθείς και πετυχαίνοντας με τις πράξεις τους, να δώσουν νέο περιεχόμενο στις έννοιες του αλτρουϊσμού και της φιλοπατρίας.

Αμετάθετη αποστολή του Αστυνομικού Σώματος από τις ιδρύσεως του είναι η διασφάλιση της ευνομίας, της κοινωνικής ειρήνης και της ευημερίας του κυπριακού λαού. Η απαράμιλλη αφοσίωση των μελών της Αστυνομίας στους εθνικούς μας αγώνες, με την προσφορά της ίδιας τους της ζωής, καταγράφεται κατά τη τουρκανταρσία του 1963-64,  στη διάρκεια του πραξικοπήματος και στις μάχες κατά τις αποφράδες μέρες του μαύρου καλοκαιριού του 1974, αλλά και εν καιρώ ειρήνης.

Είναι γεγονός ότι η απαρασάλευτη πίστη των μελών της Δύναμης προς το καθήκον, αποδεικνύεται και θα συνεχίσει να επιδεικνύεται καθημερινά, εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε και ενισχύουμε το έργο του κάθε αστυνομικού, στη δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη καθημερινή του αποστολή να διαφυλάξει την τάξη και να προστατεύσει τα δικαιώματα του κάθε μέλους της κοινωνίας μας.

Η προσφορά της Αστυνομίας δεν είναι ούτε πρόσκαιρη αλλά ούτε και πρόσφατη. Είναι μια διαχρονική προσφορά, η οποία αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο έχει προωθήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που αναγνωρίζει την επιβράβευση όλων των αστυνομικών για πράξεις επ’ ανδραγαθία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Προς το σκοπό αυτό, περιέλαβε στην προτεινόμενη νομοθεσία και τους ειδικούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να επιβραβεύονται σε μια τέτοια περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος και τις επιπτώσεις της πράξης ανδραγαθίας που έχουν εκτελέσει και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους, είτε με τον διορισμό τους στην Αστυνομία στον βαθμό του Αστυφύλακα ή και με προαγωγή τους στον βαθμό του Λοχία.

Παράλληλα, ειδικοί ή τακτικοί  ειδικοί  αστυνομικοί, οι Αστυφύλακες και οι Λοχίες οι οποίοι έπεσαν υπέρ πατρίδος ή έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται από πράξεις ανδραγαθίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η οποία τελέστηκε κατά την περίοδο των αναταραχών του 1963 ή κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής ή προασπιζόμενοι την Δημοκρατία κατά την περίοδο του πραξικοπήματος και οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα επιβραβευθεί με διορισμό, θα μπορούν να επιβραβευθούν στον βαθμό του Αστυφύλακα ή και προαγωγή στο βαθμό του λοχία. Επιπρόσθετα με τα μέλη που έπεσαν υπέρ της πατρίδος και έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, επιβράβευση θα παραχωρείται και στα μέλη, η τύχη των οποίων αγνοείται ακόμη μέχρι και σήμερα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Αστυνομικούς μας, που πιστοί στον όρκο τους, σε καιρούς τραγικούς για τον τόπο, αλλά και σε καιρούς ειρήνης, έδωσαν το αίμα τους για χάριν του καθήκοντος. Οι ευγενικές τους μορφές θα είναι πάντοτε παρούσες στη μνήμη και στην καρδιά μας, ως φάροι φωτεινοί και παραδείγματα μίμησης στην προσπάθεια επίτευξης των εθνικών και κοινωνικών μας οραματισμών.

(ΕΚ)