Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2019 17:00

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη στο Φεστιβάλ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Ομίλου Εθελοντών Φοιτητών Πανεπιστήμιου Κύπρου

Ο τομέας της ενεργού πολιτότητας, της κοινωνίας των πολιτών, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τον εθελοντισμό, έχει αναβαθμισμένο ρόλο, όχι μόνο στα κράτη, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς. Η έννοια του «πολίτη», και κατ’ επέκταση του «ενεργού πολίτη», γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Χιλιάδες χρόνια μετά, ο λόγος του Θουκυδίδη είναι πολύ επίκαιρος: «εκείνον που δεν συμμετέχει στα κοινά τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο, αλλά μη χρήσιμο πολίτη». H ποιότητα της δημοκρατίας περνά μέσα από την ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία των πολιτών. Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη του ενεργού πολίτη και του εθελοντισμού, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον εκσυγχρονισμό και στήριξη του εθελοντισμού, αλλά και την εφαρμογή εργαλείων για την ενθάρρυνσή του.

Πολύ σημαντική πολιτική μας είναι η καλλιέργεια της ενεργούς πολιτότητας, ιδιαίτερα μεταξύ της νέας γενιάς. Η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η απομάκρυνση του πολίτη από τα κοινά, και ειδικότερα των νέων, δεν μειώνει μόνο τη δημοκρατία, αλλά δημιουργεί και άλλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Όλες οι έρευνες αναδεικνύουν ότι το καλύτερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογώνες ουσίες και την παραβατικότητα είναι η ενεργός πολιτότητα και ο εθελοντισμός. Οι αξίες και αρετές του εθελοντισμού διαμορφώνουν χαρακτήρες και νοοτροπίες που ταυτίζονται με την αγάπη, τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια, την προσφορά.

Σημαντικό εργαλείο στην ενθάρρυνση της εμπλοκής των πολιτών στα κοινά έχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Και πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο τους. Ως ένας σημαντικός βραχίονας του κράτους, εφαρμόζοντας  προγράμματα και πρωτοβουλίες, αλλά και με συμβολή  στη χάραξη πολιτικής του κράτους, ενδυναμώνουν  την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν τη δημοκρατία.

Για αυτό τον λόγο είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Ομίλου Εθελοντών του Πανεπιστήμιου Κύπρου για τη διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ με σκοπό την προώθηση και την ενημέρωση των φοιτητών για το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,  αλλά και την ενθάρρυνσή τους να εμπλακούν ενεργά στο τομέα.

Η Πολιτεία αναγνωρίζει το έργο σας και στηρίζει δράσεις όπως η σημερινή. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Όμιλο Εθελοντών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την όλη τους δράση και θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να έχουν συμμετοχή στη δημιουργία κουλτούρας ενεργού πολιτότητας μεταξύ των φοιτητών.

--------------------------

(ΜΓ/ΣΧ)