Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2019 11:38

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πραγματοποίηση του 15ου Τουρνουά Ποδοσφαίρου Παλαίμαχων

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα και φέτος την πρόσκλησή σας να παραστώ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που σηματοδοτεί την έναρξη του Τουρνουά Ποδοσφαίρου Παλαίμαχων για 15η συνεχή χρονιά. Μια διοργάνωση που έχει πλέον καταστεί θεσμός στην κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα για τον ευγενή και σπουδαίο σκοπό, για τον οποίο διεξάγεται.

Η πρωτοβουλία του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Παλαίμαχων Λευκωσίας να αφιερώσει και τη φετινή διοργάνωση στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, αποτελεί περίτρανη απόδειξη της ευαισθησίας που μας διακρίνει ως κοινωνία για τόσο σοβαρά ζητήματα. Δράσεις όπως το ποδοσφαιρικό αυτό τουρνουά, προάγουν, μέσα από τον αθλητισμό τη θετική στάση ζωής, χωρίς ουσιοεξαρτήσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ουσιοεξάρτηση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, αλλά και ένα κοινωνικό, ψυχολογικό και βιολογικό φαινόμενο που προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η πρόληψη της ουσιοεξάρτησης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διάδοση της γνώσης περί των συνεπειών της χρήσης ναρκωτικών, αλλά να περιλαμβάνει την προσπάθεια περιορισμού των κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων που ευνοούν τη χρήση, την κατάχρηση και την εξάρτηση ευφορικών ουσιών.

Η αγωγή υγείας και ανάπτυξη υγιεινού τρόπου ζωής αποτελούν τον πυρήνα της σύχρονης πρόληψης. Η σωματική άσκηση, η ενασχόληση με τον αθλητισμό είτε ατομικά είτε ομαδικά και η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών αποτελούν δραστηριότητες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί την Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά, ενώ παράλληλα, με τη βοήθεια σημαντικών κοινωνικών εταίρων, βελτιώνονται οι υφιστάμενες θεραπευτικές δομές και αναπτύσσονται νέες υπηρεσίες και προγράμματα, όπως η Μονάδες Θεραπείας Με Υποκατάστατα Οπιοειδών και τα προγράμματα Μείωσης της Βλάβης και Κοινωνικής Επανένταξης. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η λειτουργία εντός των ημερών του νέου κλειστού Κέντρου για Ανήλικους Χρήστες, όπου θα παρέχεται στα νέα παιδιά και τις οικογένειές τους, στήριξη μέσα από ένα δίκτυο επαγγελματιών, έτσι ώστε να έχουν τη θεραπεία που χρειάζονται για να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι,

Στο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών χρειάζεται η συστράτευση και εμπλοκή ολόκληρου του κοινωνικού ιστού και της Πολιτείας. Οι συντονισμένες ενέργειες και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών όπως το Ποδοσφαιρικό Τουρνουά, συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την περιορισμό του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης.

Συγχαίρω τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Παλαίμαχων Λευκωσίας που για άλλη μια χρονιά δηλώνει παρών στην προσπάθεια για απαλλαγή από τα ναρκωτικά, καθώς και τον Παγκύπριο Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο για τη συνεχή στήριξή του.

Εύχομαι καλή επιτυχία και στις τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, τον ΑΠΟΕΛ, την Ομόνοια, τον Σύνδεσμο Προπονητών Κύπρου και τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κύπρου. Η ευγενής προσφορά και στήριξή σας είναι πολύτιμη στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

(ΜΚΥ)