Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2019 10:02

Ομιλία Επ. Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στο συνέδριο «Προκλήσεις για τα Νησιά στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας - CirClE 2019» (28 Μαρτίου 2019)

Η Κυκλική Οικονομία, η Πράσινη Ανάπτυξη, η Γαλάζια Ανάπτυξη, η Υλοποίηση των δεκαεπτά (17) Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης OHE (SDGs) και η Καθαρή Ενέργεια αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για τα νησιά.

Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί το κράτος, οι τοπικές Αρχές, οι επιχειρήσεις, ο επιστημονικός κόσμος και η κοινωνία των πολιτών να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση και να έχουν τον ίδιο τελικό στόχο, ο οποίος θα είναι απόλυτα σαφής και θα εμπεριέχει επιμέρους μετρήσιμους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Σημαντικό όχημα αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με τοπικές Αρχές, έχουμε δημιουργήσει αρκετά πιλοτικά προγράμματα σε επί μέρους θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη (π.χ. το πρόγραμμα Πράσινη Γειτονιά, πάρκα με τρόπο φύτευσης προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή, σχεδιασμό βιώσιμων πάρκων κ.ά) και έχουμε συνεργαστεί με πληθώρα επιχειρήσεων και φορέων ώστε στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης να διοχετεύουν οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό (εταιρικός εθελοντισμός) στηρίζοντας δράσεις και υποδομές.

Επίση,ς με την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης (ΚΕΠ) έχουμε εργαστεί ώστε να δημιουργήσουμε επίπεδα εφαρμογής του ISO 37101, το οποίο αποτελεί Διεθνές Πρότυπο για ανάπτυξη Βιώσιμων Κοινοτήτων. Το εν λόγω Πρότυπο είναι αρκετά πολύπλοκο και δύσκολο για να εφαρμοστεί στην ολότητά του, αφού αφορά και τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ως εκ τούτου δημιουργώντας επίπεδα εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα σε κάθε τοπική Αρχή που το επιθυμεί, να αρχίσει την σταδιακή εφαρμογή του - μετά από μια ακτινογραφική καταγραφή των εργασιών και δράσεων της κοινότητας/πόλης σε σχέση με τους δεκαεπτά στόχους - και να επαληθεύεται μετά από έλεγχο από την ΚΕΠ.

Το Πρότυπο σχεδιάστηκε ώστε να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς μπορεί να είναι βιώσιμη μια Πόλη/Κοινότητα και τιί στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει για να το πετύχει;» και να βοηθήσει τις πόλεις στην καθοδήγηση, στη μέτρηση και την αξιολόγηση της διαχείρισης της βιωσιμότητας των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας υπηρεσιών όπως επίσης και της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Η επιτυχής εφαρμογή του παρόντος Προτύπου μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα, την ευφυΐα και την ανθεκτικότητα στρατηγικών, προγραμμάτων, έργων, σχεδίων και υπηρεσιών που διενεργούνται υπό την άμεση ευθύνη των πόλεων ή στα διοικητικά όριά τους.

Η σταδιακή εφαρμογή του ISO 37101 δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους και Κοινότητες να έχουν ένα τελικό στόχο που είναι το να γίνουν βιώσιμες (στη βάση ενός  Διεθνούς Προτύπου) γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα, σε όλη την πορεία, να διεκδικούν ευκολότερα Ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και βραβεία που τις αναδεικνύουν ουσιαστικά και επικοινωνιακά.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης (ΚΕΠ) εργαζόμαστε και για τη δημιουργία Προτύπου για Βιώσιμα Πάρκα ώστε να υπάρχει προδιαγραφή για τη δημιουργία και λειτουργία τους που να επαληθεύεται από έναν αξιόπιστο οργανισμό όπως είναι η ΚΕΠ.

Σημαντική θεωρούμε και την ενημέρωση και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη γι’ αυτό, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις  άτυπες ομάδες, οι δράσεις  αποτελούν την καθημερινότητα του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι χωρίς την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία.

(ΜΓ)