Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2019 12:26

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε συνάντηση με ομάδα μαθητών από την Καρπασία

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω ,για μια ακόμη φορά, εδώ στις ελεύθερες περιοχές.

Χαίρομαι πολύ για τη νέα αυτή ευκαιρία της συνάντησης μας, και εύχομαι όλα να πηγαίνουν καλά τόσο προσωπικά για σας, όσο και για τις οικογένειες σας. Και αυτό, βέβαια, όσο το επιτρέπουν οι απαράδεκτες συνθήκες της διαβίωσης σας στην Καρπασία.

Υποβάλλεστε σε θυσίες, στερείστε πράγματα που για άλλα παιδιά της ηλικίας σας είναι δεδομένα στην καθημερινή τους ζωή, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ζείτε σε συνθήκες ξένης στρατιωτικής κατοχής με στέρηση της ελευθερίας και της απαιτούμενης ασφάλειας σας, καθώς και μιας μεγάλης σειράς δικαιωμάτων που θεωρούνται δεδομένα για όλους τους άλλους. 

Ολόκληρη η Κύπρος είναι μια πατρίδα για τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου και τους άλλους εγκλωβισμένους μας στην ηρωική Καρπασία. Μια πατρίδα είναι βέβαια για όλους μας, αλλά οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου το αισθάνονται και το πιστεύουν αυτό πολύ πιο έντονα καθώς βιώνουν τις συνέπειες της κατοχής και στερούνται όσα για άλλα παιδιά της ηλικίας τους είναι αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή.

Με την καρτερία, την υπομονή και την αντοχή σας, δίνετε όμως μαθήματα σε όλους εμάς με το ανώτερο ψυχικό σθένος και τη δύναμη σας, όπως και με το δέσιμο σας με την ιστορία, τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, καθώς και τη μεγάλη και αψεγάδιαστη αγάπη σας για τους τόπους μας. Για όλα αυτά αξίζετε και έχετε όλο τον θαυμασμό μας.

Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στα θέματα που αφορούν άμεσα εσάς τους εγκλωβισμένους, όπως αμετακίνητη και αρνητική είναι ουσιαστικά και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, συνεχίζει την πολιτική και τακτική διατήρησης και επιβολής απαράδεκτων μέτρων κατά των εγκλωβισμένων, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατ’ αρχήν με τη συμφωνία της Βιέννης, της 2ας Αυγούστου 1975. Έτσι, είναι στο πλαίσιο αυτό που δυσχεραίνει, για παράδειγμα, την εκπαίδευσή σας σύμφωνα με τα προγράμματα και τους στόχους που θέτει για όλα τα παιδιά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αντί να τη διευκολύνει με τη λήψη επαρκών στοιχειωδών μέτρων λόγω και της ιδιάζουσας κατάστασης που βιώνετε εκεί στην Καρπασία.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θέλω να σας αναφέρω ότι το Προληπτικό Πρόγραμμα πολυεπίπεδης στήριξης σε μαθητές των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, θα ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση, μετά και την διευθέτηση που έγινε με την UNFICYP.

Για μια ακόμη φορά σας βεβαιώνω για τη στήριξή μας. Είστε παιδιά που έχετε και εσείς δικαιωματικά τα όνειρα και τους στόχους σας για το μέλλον. Παιδιά που θέλετε να ελπίζετε  για το καλύτερο: Για εσάς, τις οικογένειες και την πατρίδα σας. Την κοινή και αγαπημένη μας πατρίδα.

Με αυτές τις σκέψεις, σας υποδέχομαι για μια ακόμη φορά στις ελεύθερες περιοχές του νησιού μας και σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου κάθε καλό για τη συνέχεια.

Είμαι πάντα μαζί σας.

(ΜΓ/ΣΧ)