Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2019 12:45

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στην παρουσίαση της έκδοσης «Οδηγός Καλής Πρακτικής για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας»

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην παρουσίαση της τρίτης έκδοσης του «Οδηγού Καλής Πρακτικής για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» και συγχαίρω όλους όσους συνέβαλαν.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα ΜΜΕ πλήγηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση ανά το παγκόσμιο.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομία και η τεχνολογική ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας. Ζούμε το τέλος της μιντιακής εποχής με την οποία μεγαλώσαμε, με βασικότερη διαφορά την κυριαρχία του διαδικτύου έναντι των παραδοσιακών Μέσων. Οι οργανισμοί επικοινωνίας και τα ΜΜΕ οφείλουμε να εξελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Όλοι μας, πολιτικοί, ΜΜΕ, κοινωνία, έχουμε ρόλο στον ανοικτό δημόσιο διάλογο αφού η αξία της ταχύτητας είναι εμφανής. Πρέπει να είμαστε αμεσότεροι, γρηγορότεροι, εξυπνότεροι αλλά και πιο ειλικρινείς, αφού κάθε tweet ή κάθε post αποτελεί στοίχημα με την κοινωνία.

Ένα όμως παραμένει κοινό: το δημοσιογραφικό ήθος για αντικειμενική ενημέρωση που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους Λειτουργούς που απασχολούνται στον τομέα της ενημέρωσης. Βασικό καθήκον του δημοσιογράφου είναι να καταγράφει τα γεγονότα και τις ειδήσεις και να τα μεταφέρει στον κόσμο. Γεγονότα ατόφια και ανέγγιχτα. Ύψιστο λειτούργημα για να μπορεί ο πολίτης να ενημερώνεται και να διαμορφώνει άποψη για την επικαιρότητα. Είναι αυτονόητο επομένως ότι οι δημοσιογράφοι ως Λειτουργοί των ΜΜΕ πρέπει να έχουν ως πρώτιστο μέλημα να διαφυλάσσουν τα γεγονότα και την είδηση χωρίς να παρεμβαίνουν σε αυτά.

Πόσο μάλλον όταν η πληροφόρηση αφορά ευαίσθητες θεματικές, όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η ψυχική υγεία, οι εξαρτήσεις και η κοινωνική αποκατάσταση ατόμων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Αλλά και μεμονωμένα τραγικά και αμφιλεγόμενα συμβάντα ή περιπτώσεις που αφορούν τον άνθρωπο. Τότε η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία κατά την προβολή της είδησης για την ενημέρωση του κοινού έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Οι Λειτουργοί των ΜΜΕ οφείλουν να εκφράζονται με γνώμονα την εμπεριστατωμένη γνώση και πληροφόρηση, παραμερίζοντας τυχόν δικές τους προκαταλήψεις, κάνοντας χρήση γλωσσικών όρων προσιτών στο ευρύ κοινό, με μέτρο και νηφαλιότητα. Και σίγουρα να μην προσφέρουμε αίμα στον ήδη θυμωμένο όχλο που κρύβεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο και περιμένει να κατασπαράξει την όποια λεία του προσφερθεί, ως στιγμιαία εκτόνωση.

Για αυτό και χαιρόμαστε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που, σε συνεργασία με τους προαναφερόμενους φορείς, συμβάλλαμε στη διαμόρφωση αυτού του «Οδηγού Καλής Πρακτικής για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που στόχο έχει να βοηθήσει τους Λειτουργούς των ΜΜΕ να χειρίζονται τα ζητήματα των εξαρτήσεων με ακρίβεια και σαφήνεια.

Η διαρκής επιμόρφωση των Λειτουργών Τύπου είναι μονόδρομος για την καλυτέρευση της κοινωνίας μας και είμαι σίγουρη πως ο Οδηγός αυτός θα αποτελέσει βασικό εγχειρίδιο στην καθημερινή μας πρακτική.

Σας ευχαριστώ.

(ΣΠ/ΜΓ/ΕΙ)