Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2019 17:01

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στο ετήσιο Συνέδριο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού

 «Ο Εθελοντισμός σήμερα – ρόλοι, ευθύνες, προοπτικές», ένα θέμα το οποίο πολύ σωστά έχει επιλέξει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για το 28ο συνέδριό του. Ο τομέας του εθελοντισμού έχει αλλάξει από τις παραδοσιακές μορφές του. Και είναι σημαντικό να εκσυγχρονιζόμαστε, χωρίς φυσικά να αλλάζουμε τη βασική του αρχή «Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, με ελεύθερη βούληση του ατόμου και αμισθή – χωρίς αντάλλαγμα προσφορά στα κοινά».

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική πολυεπίπεδη προσφορά του εθελοντισμού,η πολιτεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, πάντα σε στενή συνεργασία  με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, αλλά και με άλλες Μη  Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ο εθελοντισμός έχει οριζόντιο ρόλο στην κοινωνία μας. Δεν επικεντρώνεται μόνο σε θέματα φιλανθρωπίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά συμβάλλει σημαντικά στα θέματα υγείας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην καταπολέμηση ανισοτήτων, στην ευημερία των ζώων, στην κοινωνική συνοχή, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και πολλά άλλα. Οι  δράσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, αλλά συμβάλλουν και στη χάραξη πολιτικής του κράτους, αξιοποιώντας τη γνώση και τις εμπειρίες τους. 

Σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς, προσεγγίζουμε το θέμα αυτό ως έναν ολοκληρωμένο τομέα πολιτικής, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από τον εθελοντισμό, την ενεργό πολιτότητα, την κοινωνία των πολιτών, αλλά και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως αυτές καθορίζονται στους όρους εντολής του Γραφείου.

Οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες μας έχουν ως στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, καθώς και τη δημιουργία κουλτούρας ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με έμφαση στη νέα γενιά.

Η αναγνώριση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, δηλαδή οι δεξιότητες που ο κάθε πολίτης αποκτά μέσα από τη δράση του στον ελεύθερό του χρόνο, θα πιστοποιούνται.  Είναι σημαντική πολιτική μας η οποία θα ενισχύσει τον τομέα, αλλά και θα ενθαρρύνει περισσότερους νέες και νέους να ενταχθούν στον εθελοντισμό και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Νομοθεσίες, πολιτικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Προσφέρω» η οποία παρέχεται δωρεάν και δημιουργεί διαδραστική επικοινωνία των ΜΚΟ και των πολιτών, η δημιουργία υποδομών όπως το Σπίτι του Εθελοντή για την στέγαση ΜΚΟ, εργαλεία τα οποία ενισχύουν την ενεργό πολιτότητα όπως η διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ΜΚΟ, το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή σχεδόν 700 νέων, είναι μερικές από τις σημαντικές πρωτοβουλίες  που εφαρμόζουμε.

Σημαντική πολιτική είναι και η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία πρωτοκόλλου για τη διαχείριση εθελοντών σε περιόδους κρίσης το οποίο σχεδιάζεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Όπως και η δημιουργία του πρώτου κέντρου διαχείρισης ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιόδους κρίσης.

Με σεβασμό στην αυτονομία των ΜΚΟ, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει  και άλλες πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον τομέα των ΜΚΟ, του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών.

Η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και του εθελοντισμού στον τόπο μας, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον με το οποίο οι προοπτικές θα είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη του τομέα, με ενίσχυση των αξίων της  κοινωνίας, αλλά και του ρόλου του εθελοντισμού στον τόπο μας, είναι ο στόχος όλων μας. Σε αυτό το στόχο επικεντρωνόμαστε με την συνεργασία όλων εσάς, γιατί ακριβώς αναγνωρίζουμε την ανεκτίμητη αξία και προσφορά του εθελοντισμού όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και στο παγκόσμιο.

----------------------------

(ΜΓ)