Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2019 11:24

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο χθεσινό συνέδριο με θέμα «Ο Εθελοντισμός Σήμερα: ρόλοι, ευθύνες, προοπτικές»

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω το 28ο Συνέδριο που διοργανώνει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λάρνακας (ΕΣΣΕ) με θέμα: «Ο Εθελοντισμός σήμερα: ρόλοι, ευθύνες, προοπτικές».

Το ετήσιο Συνέδριο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού αποτελεί μια αξιόλογη πρωτοβουλία και μια αφορμή για να συναντηθούν οι Οργανωμένοι Εθελοντές, που εκτός από ενημέρωση και πληροφόρηση που θα λάβουν,  θα έχουν και την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, εισηγήσεις και ιδέες για θέματα που αφορούν στην κυπριακή κοινωνία.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ τον κ. Δημητρίου, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και τους φίλους εθελοντές της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, αλλά και τον κ. Σεργίου, Πρόεδρο του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λάρνακας, καθώς  και τα υπόλοιπα μέλη του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λάρνακας, για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το σημερινό σας συνέδριο, απασχόλησε και την φετινή Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2019 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι σημαντικό, που μέσω του σήμερα, δίνεται μια συνέχεια συζήτησης στο θέμα, αλλά και η ευκαιρία να αναπτύξουμε περισσότερο τον ρόλο, τις ευθύνες και τις προοπτικές του Εθελοντισμού.

Αναλύοντας το θέμα, αναγνωρίζουμε ότι, ο ρόλος των εθελοντών στην Κύπρο και ιδιαίτερα των Οργανωμένων Εθελοντών που δραστηριοποιούνται ενεργά στα πλαίσια Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ένας ρόλος, ο οποίος αποδεικνύει την ανεπτυγμένη μορφή της παρουσίας του εθελοντισμού, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών μέσω της λειτουργίας προγραμμάτων. Ο ρόλος αυτός εξυπακούει  σαφέστατα και την ύπαρξη ευθυνών. Ευθύνες, οι οποίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες στο μυαλό του κάθε εθελοντή που ετοιμάζεται να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του και τον χρόνο του. Θέματα χρηστής διοίκησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το νομικό πλαίσιο που τις επηρεάζει, ξεκαθαρίζονται στο εγχειρίδιο που εξέδωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, για το οποίο έχουμε αρκετές φορές δώσει τα συγχαρητήρια μας, το οποίο αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα για τον κάθε εθελοντή, στο οποίο μπορεί να αποταθεί για να ξεκαθαρίσει θέματα που αφορούν στον ρόλο και τις ευθύνες του.

Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση της Διακήρυξης των «Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών» από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης και προσφοράς και συγχαίρω το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για την πρωτοβουλία του. Η Διακήρυξη αυτή, προσθέτει ουσία και αξία στα δικαιώματα, τους κανόνες, τις αρχές, τα πρότυπα και τους στόχους του εθελοντισμού, αναγνωρίζει το συγκεκριμένο πλαίσιο και τις διάφορες μορφές του. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εθελοντών και καθορίζει τον ρόλο και τις ευθύνες τους.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αναπτύξει διαχρονικά μια πολύ καλή συνεργασία με τον Οργανωμένο Εθελοντισμό της Κύπρου. Στα πλαίσια αυτά, έχουν επιλυθεί κοινωνικά προβλήματα και καλύφθηκαν κοινωνικές ανάγκες, μέσω της λειτουργίας εξειδικευμένων προγραμμάτων. Οι προσπάθειες αυτές, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας τυγχάνουν και της ανάλογης οικονομικής στήριξης από το κράτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2018, δόθηκαν €8.321.980, για το σκοπό αυτό.

Είμαι σίγουρη, ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προοπτικές για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη μεταξύ μας συνεργασία σε διευρυμένους τομείς και να καλύψουμε νέες αναφυόμενες ανάγκες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι, η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, θα συνεχίσει  να στέκεται δίπλα σας, στηρίζοντας έμπρακτα το κοινωνικό έργο που επιτελείτε.

Με αυτά τα λίγα λόγια κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού η Αν. Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Μαρία Κυρατζή.

-------------------- 

(ΜΠ/ΑΧ/ΕΙ)