Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2019 21:14

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην παρουσίαση του συγγράμματος «Χρονολόγιο Αγώνα ΕΟΚΑ ’54-’59»

Θα ήθελα να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, υπό την αιγίδα του οποίου είναι η αποψινή εκδήλωση.

Είναι σε όλους γνωστό πόση μεγάλη εκτίμηση έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον υπέροχο αυτό αγώνα του κυπριακού λαού για την ελευθερία.  

Συζητούμε απόψε για το μεγαλύτερο, ίσως, ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη κυπριακή Ιστορία. Εν πάση περιπτώσει το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός του 20ου αιώνα στην Κύπρο. Ένα αγώνα που ,ταυτόχρονα, εκτός από μια επανάσταση που πέτυχε να φέρει το τέλος της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο: τον τερματισμό της αποικιοκρατίας απέναντι σε μια πανίσχυρη κραταιότατη αποικιοκρατική αυτοκρατορία. Και το υπογραμμίζω αυτό, διότι, δυστυχώς, στις μέρες μας ακούμε και κάποια μεμψίμοιρα σχόλια.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ πέτυχε εκείνο που ήταν ο σκοπός του. Άλλο τι έγινε ίσως στη συνέχεια.

Εκτός, όμως, από μια επανάσταση του Κυπριακού Ελληνισμού ήταν και ένα απέραντο μεγάλο ηθικό εργαστήριο των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ταυτοπροσωπίας.

Έχουμε την τύχη να έχουμε ακόμη μαζί μας τη ζωντανή μνήμη του αγώνα, τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, και, βεβαίως, πολλούς άλλους Κύπριους που είχαν αγκαλιάσει τον αγώνα της ΕΟΚΑ υποστηρίζοντας τον αγώνα της Οργάνωσης. Ευχόμαστε όλοι να τους έχουμε για πολλά χρόνια ακόμη.

Ταυτόχρονα, όμως, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να φροντίσουμε και την ιστορική μνήμη. Πρέπει να φροντίσουμε ούτως ώστε να μεταφερθεί συστηματοποιημένη η ιστορική μνήμη μέσα από συγγράμματα και έργα, όπως αυτό που έχουμε την τύχη να παριστάμεθα στην παρουσίαση του απόψε, το "Χρονολόγιο του Αγώνα της ΕΟΚΑ", που υπογράφουν ο αγωνιστής Μύρωνας Χριστοφίδης και ο Λεωνίδας Λεωνίδου.

Έχουμε το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης του Αγώνα, αλλά έχουμε και την υποχρέωση όσο είναι δυνατόν περισσότερο να καταγραφεί συστηματικά και με επιστημονικά εργαλεία ο αγώνας εκείνος που παραμένει ορόσημο στην Ιστορία του κυπριακού λαού.

Συγχαίρω τον συγγραφέα κ. Λεωνίδου που είναι μαζί μας, εξάρω το γεγονός ότι με ευπρέπεια και με ηθική ακεραιότητα, όχι μόνο χρησιμοποίησε το πολύτιμο υλικό που άφησε ο Μύρωνας Χριστοφίδης, αλλά είναι ένας από τους δύο συγγραφείς αυτού του πολύτιμου συγγράμματος. Πρόκειται για μια πλήρη, λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων του αγώνα και των παρεμφερών.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον καθηγητή Παπαπολυβίου την πλήρη παρουσίαση του βιβλίου.

Εύχομαι το δίτομο αυτό έργο να φτάσει όσο το δυνατόν σε περισσότερους ερευνητές, αλλά και σε άλλους αναγνώστες και μέσα από τις νέες γενιές να διαιωνίσει όχι μόνο τη μνήμη του αγώνα αυτού, αλλά και τα αξεπέραστα ιδεώδη τα οποία προέβαλε αυτός ο αγώνας και τα οποία κέρδισε ο Κυπριακός Ελληνισμός με τη δράση του στο πεδίο των μαχών, αλλά και τη δράση του στο ηθικό πεδίο.

Συγχαίρω και πάλι τον κ. Λεωνίδου και εύχομαι το βιβλίο αυτό να βρει την ανταπόκριση που του αξίζει.

___________

ΡΜ/ΣΧ