Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2019 09:04

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στα εγκαίνια της Έκθεσης Τέχνης του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου

Είναι με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να εγκαινιάσω την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση τέχνης των παιδιών του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου (Αγίου Φανουρίου). Ενδιαφέρουσας, ιδιαίτερα, για το θέμα της που είναι και το πρωτεύον στις έγνοιες και τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς και τις επιδιώξεις μας, στον αγώνα που διεξάγουμε για την επανένωση της πατρίδας μας και τον τερματισμό της κατοχής.

«Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ». Σε αυτές τις πολύ δυνατές λέξεις με τις οποίες αποτυπώνεται ο στόχος που κάθε χρόνο βρίσκεται υπό έμφαση στην δημοτική εκπαίδευση, βασίστηκαν οι διάφορες δραστηριότητες που ανέπτυξαν τα παιδιά με την καθοδήγηση της διεύθυνσης του σχολείου, με πιο αντιπροσωπευτικές τις εικαστικές δημιουργίες, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση τέχνης που εγκαινιάζουμε σήμερα,  με θέμα «Περιστέρι της Ελπίδας, Φωνή της Λευτεριάς».

Ομολογώ ότι με συγκίνησε βαθύτατα η ενημέρωση που είχα για τα βασικά στοιχεία της έκθεσης και την έμφαση που δόθηκε, ώστε οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών να ανταποκριθούν πλήρως, όπως εκτιμώ, στον στόχο «Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ».

Και είναι εδώ όλα αυτά σήμερα μπροστά μας:

- Τα 427 πήλινα περιστέρια που έφτιαξαν όλα τα παιδιά του σχολείου και τα επικόλλησαν σε καμβάδες μαζί με ποιήματα που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά για τα κατεχόμενα σπίτια τους μαζί με μαυρόασπρες φωτογραφίες της εισβολής, των προσφύγων του 1974, αλλά και σύγχρονων προσφύγων.

- Η πολύ χαρακτηριστική ,επίσης ,παράθεση του προσφυγικού τσαντιριού που περικλείει τον πόνο και το δάκρυ της τραγωδίας που έζησε ο τόπος μας. Στο εσωτερικό οι φιγούρες των προσφύγων με έντονη την έκφραση της θλίψης, και στο εξωτερικό οι γαιόσακοι μέσα από τους οποίους ξεφύτρωσαν λουλούδια που δημιούργησαν τα παιδιά για να συμβολίζουν την ελπίδα. Μέσα στο τσαντίρι αυτό, η διευθύντρια διηγήθηκε στα παιδιά τις εμπειρίες που είχε μέσα στο τσαντίρι της εισβολής. Τι πιο αντιπροσωπευτικό και ωραίο;

Αλλά, πέραν αυτών, συγκινούν ιδιαίτερα και τα άλλα στοιχεία της έκθεσης:

- Η σύνθεση της σιωπηλής ομάδας προσφύγων που φωνάζουν για λευτεριά με τη γλώσσα του σώματος και με τα περιστέρια να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους συμβολίζοντας την ελπίδα για ειρήνη και λευτεριά.

- Και η άλλη σύνθεση με τα τρισδιάστατα περιστέρια,  στα φτερά των οποίων τα παιδιά έγραψαν αισιόδοξες λέξεις όπως ειρήνη, αγάπη, ελπίδα, αδελφοσύνη κ.ά.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για όλα αυτά. Αξίζουν ένα τεράστιο μπράβο τα παιδιά μαζί με τη διεύθυνση του σχολείου. Και επάξια, τα τρία από τα έργα αυτά πήραν πρώτο βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου κατέστησαν κοινωνούς της ουσίας του κυπριακού προβλήματος, αλλά και των στόχων και των επιδιώξεων μας (λευτεριά- δικαιοσύνη), ένα πλήθος άλλων νέων που φοιτούν στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.

Αυτό εξυπηρετεί και τον άλλο σημαντικό μας στόχο, εκείνον που αφορά την αξιοποίηση  των δυνατοτήτων του ευρύτερου Ελληνισμού στο σύνολο του για τη στήριξη των προσπαθειών μας για επίλυση του προβλήματος μας, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις μας και το διεθνές δίκαιο.

Ξανά μπράβο στα παιδιά, τους δασκάλους του και τη διεύθυνση του σχολείου. Και, μαζί, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό που έχουν επιτύχει με τη ξεχωριστή αγάπη τους για τον τόπο μας. 

(ΜΓ)