Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2019 17:04

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου σε συνέντευξη Τύπου για τον 34ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων

Εκφράζοντας πρώτα απ’ όλα τις θερμές ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησής του για το προσωπικό ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες σας για το θέμα των αγνοουμένων, όσο και για τη μεγάλη στήριξη που παρέχετε προς τους συγγενείς, παρακαλώ δεχθείτε, μαζί, και τις προσωπικές μου ευχαριστίες, όπως και τη βαθιά μου εκτίμηση προς όλα όσα προσφέρετε για τη  δικαίωση όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Το θέμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι του 1974.  Και οι οικογένειες τους εξακολουθούν, σε όλα αυτά τα χρόνια, να μεταφέρουν στους ώμους τους τον βαρύ σταυρό του μαρτυρίου για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους. Ο πόνος τους είναι και δικός μας πόνος. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε, ότι αρκετοί συγγενείς φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα για τους αγαπημένους τους, χωρίς να μπορέσουν να ακουμπήσουν το φέρετρο τους, χωρίς να τελέσουν γι’ αυτούς ένα μνημόσυνο σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις της θρησκείας μας.

Ευχόμαστε οι προσευχές οι δικές σας και όλων μας να εισακουστούν και να μην αργήσει η μέρα που όλοι ανεξαίρετα οι συγγενείς των αγνοουμένων θα πάρουν τις απαντήσεις που εναγώνια αναμένουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δυστυχώς, εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν συνεργάζεται στον βαθμό που θα έπρεπε για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, αλλά, όλως προκλητικά και απαράδεκτα, συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στοχεύοντας, ουσιαστικά, στην απόκρυψη των μεγάλων ενοχών της.

Οι ευθύνες της είναι τεράστιες.  Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η δραματική μείωση του αριθμού των οστών αγνοουμένων που εντοπίζονται στα κατεχόμενα.  Οι αριθμοί είναι μπροστά μας. Από τις 1,510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον σχετικό κατάλογο περιπτώσεις  Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στους οικείους τους για την ταφή τους, τα οστά 681  συμπατριωτών μας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνουμε. Θα αφήσουμε τα πράγματα να οδηγηθούν στη λήθη;  Όπως θα ήθελε και επιθυμεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς; Αυτό ποτέ!   Το χρέος μας το γνωρίζουμε και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την εκπλήρωσή του.  Αλίμονο αν αποδειχθούμε κατώτεροι του οφειλούμενου χρέους μας και έναντι της αδέκαστης ιστορίας. Αλίμονο αν δεν αγωνιστούμε για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας.

Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους.

Η Τουρκία επιβάλλεται να συμμορφωθεί επιτέλους με τις αποφάσεις και τις ετυμηγορίες διεθνών οργανώσεων και θεσμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Σίγουρα οφείλει η Τουρκία να συμμορφωθεί και σίγουρα θα πρέπει να κάνει όλα όσα επιβάλλονται από το δίκαιο και την ηθική για να τεθεί ένα τέλος στο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων.

Θα  πρέπει, όμως, να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Με τον Υπουργό Εξωτερικών και όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες έχουμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο συζητήθηκε  στο Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται αμέσως σε εφαρμογή.

Δυο είναι τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία απαιτείται η συνεργασία της Τουρκίας. Πρώτον είναι η υποχρέωση της για πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και της υπόδειξης των ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974.  Το άλλο εξίσου σημαντικό σημείο, αφορά τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι. Εδώ η Τουρκία επιχειρεί έκδηλα να αποκρύψει τις ενοχές της. Που δεν μπορεί βέβαια να το πράξει γιατί η αλήθεια, όπως τόνισα πολλές φορές, είναι εκεί και βοά.  Στα χαρακώματα των πεδίων των μαχών και στους χώρους των μαζικών εκτελέσεων. Ας μην αφήσουμε τον πόνο των συγγενών να πολλαπλασιάζεται.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να διαβεβαιώσω όλους τους συγγενείς αγνοουμένων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες, όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, μέχρι και τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας.

Συγχαίρω θερμά όλους τους συνεργάτες του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, ιδιαίτερα εσάς Μακαριότατε, αλλά ασφαλώς και την Οργάνωση των Συγγενών των Αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ. 

----------------------- 

ΕΙ