Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2019 21:30

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της έκθεσης «1940/Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος- Ελλάδα»

Είναι πραγματικά με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής και θεωρώντας το ως ελάχιστο χρέος της Πολιτείας απέναντι στο σύνολο των επώνυμων και ανώνυμων στρατιωτών και εθελοντών που συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που αποδέχθηκα την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης «1940/Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος-Ελλάδα».

Μία έκθεση η οποία είναι αποτέλεσμα της αξιέπαινης πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου ,σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας.

Η έκθεση, αναδεικνύει μέσα από το πλούσιο και σπάνιο υλικό που παρουσιάζει την καταλυτικής σημασίας συμμετοχή και ποικιλόμορφη συνεισφορά των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, ανδρών και γυναικών, στην τελική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναμφίβολα, ο ελληνικός λαός ευρύτερα, αρνούμενος την ταπείνωση μπροστά στις δυνάμεις του Άξονα, πέτυχε πέραν της δικής του ελευθερίας, να υπερασπιστεί την πολιτική ελευθερία όλων των λαών της οικουμένης και να αναδειχθεί σε βασικό συντελεστή της διατήρησης της διεθνούς εννόμου τάξεως.

Αναφερόμενος ,συγκεκριμένα, στους Κύπριους εθελοντές, θα ήθελα να τονίσω πως συμμετέχοντας σε αυτόν τον τιτάνιο κοινό αγώνα αντίστασης κατά του φασισμού εθελοντικά, συνεισφέραν τα μέγιστα:

  • αφενός αγωνιζόμενοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση στα μέτωπα του πολέμου δίπλα στις δυνάμεις των Συμμάχων,
  • και αφετέρου με την κάθε τρόπο υλική, οικονομική  και ηθική συμπαράσταση ,μια πρωτοβουλία που ανελήφθη από την Εθναρχούσα Εκκλησία και ενεπλάκη το σύνολο του λαού, γυναίκες, αστοί, αγρότες και εργάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, πέτυχαν να αναδείξουν την Κύπρο στη χώρα με τη μεγαλύτερη, κατ’ αναλογία πληθυσμού, συμμετοχή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι οι Κύπριοι στρατεύθηκαν στο πλευρό της Βρετανίας, παρότι ήταν μέρος της αυτοκρατορίας της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εκείνους που απείλησαν την παγκόσμια ειρήνη και να προασπίσουν τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Και είναι ακόμη πιο σημαντικό ότι σε αυτή τη συστράτευση έδωσαν το παρών τους, όπως φαίνεται και στην έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου ανεξαρτήτου εθνικότητας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.

Δεδομένων μάλιστα των τραγικών αποτελεσμάτων που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα οποία, μεταξύ άλλων, συνοψίζονται σε πέραν των 60 εκατομμυρίων νεκρών, υλικές και άλλες συνέπειες, τα κίνητρα του αγώνος τους εκτιμώνται ακόμη περισσότερο καθιστώντας την ανάγκη της επικράτησης των πανανθρώπινων οικουμενικών αρχών και αξιών επιτακτική.

Παρουσία σήμερα μερικών από τους τελευταίους εν ζωή Κύπριους  Βετεράνους Πολεμιστές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι, ως εναργώς διαφαίνεται και από την φωτογραφική έκθεση του Νίκου Βαττή, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του καθήκοντος για την προάσπιση της ελευθερίας των λαών και της οικουμενικής ειρήνης, θα ήθελα να τονίσω ότι:

Έχοντας ως παρακαταθήκη το όραμά τους για μία ελεύθερη πατρίδα, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και την καταξίωση του δικού μας αγώνα όσον αφορά την εκπλήρωση του χρέους που έχουμε έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές της Κύπρου.

Τιμώντας το μεγαλείο των αγωνιστών αυτών, σε πνεύμα συνεργασίας και ενότητας, επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα πάντοτε με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μίας λύσης που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών.

Μίας λύσης, η οποία θα διασφαλίζει στο σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης, ασφάλειας και ειρήνης.

Να είστε βέβαιοι, δικαιώνοντας τις προσδοκίες και σεβόμενοι πρώτων όλων την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι και την ευόδωση των στόχων μας.

Καταλήγοντας θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ  όλους όσοι συνέβαλαν καθοριστικά στην εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία της παρουσίασης της έκθεσης και του συνόλου των εκδηλώσεων που την πλαισιώνουν.

Ανάλογου τύπου πρωτοβουλίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στη γνώση της ιστορίας και την άντληση μηνυμάτων από τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία μας ως λαού.

Υπό το πρίσμα αυτό και στο πλαίσιο προωθούμενων εκπαιδευτικών δράσεων,  το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επισκεφθούν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Την ίδια στιγμή είμαι βέβαιος, ότι η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλο το κοινό της Κύπρου.

_____________

ΡΜ/ΣΧ