Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2019 20:02

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιαννάκη Γιαννάκη στο Φεστιβάλ του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί

Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω τον χαιρετισμό μου στην ωραία σας αυτή εκδήλωση η οποία έγινε θεσμός και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων του Μαρί, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος με ευχαρίστηση έθεσε και φέτος υπό την αιγίδα του το φεστιβάλ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τρέφει τα καλύτερα αισθήματα για κοινότητες όπως το Μαρί, οι οποίες συνεχώς εργάζονται για τον εκσυγχρονισμό και την αναζωογόνηση τους ώστε να μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη προοπτική και πίστη στις δυνατότητες τους.  

Γι’ αυτό και εκφράζω προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβούλιου Μαρί τη βαθειά εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες τους, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση του γενικότερου στόχου της κυβερνητικής στρατηγικής για τις κοινότητες της υπαίθρου, να καταστούν εστίες γεωργικής, πολιτιστικής, τουριστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Από πλευράς της η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.

Με την ετήσια κρατική χορηγία, πρώτα, η κοινότητα λαμβάνει ετησίως συνολικό ποσό 66 χιλιάδων 436 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού που θα λάμβανε για επαγγελματικό φόρο, καθώς και του 75% της δαπάνης του οδικού φωτισμού.

Διάφορα έργα υποδομής και συντήρησης εκτελούνται από την Επαρχιακή Διοίκηση και αφορούν για το 2017 και το 2018 δαπάνη 63.000 ευρώ για πεζοδρόμια και συντήρηση οδών, καθαριότητα και κατασκευή του αντιπλημμυρικού οχετού. Επιπλέον ποσό 24.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις δρόμων και για καθαριότητα, περιλαμβάνεται και για το 2019.

Σημειώνεται ότι από την Επαρχιακή Διοίκηση εγκρίθηκε κατ’ εξαίρεση και χρηματοδοτήθηκε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του χωριού του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία καταστράφηκε από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, με συνολική χορηγία 376,330 ευρώ. Επιπρόσθετο ποσό 192.338 ευρώ καλύφθηκε από την ερανική επιτροπή.  

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Μεταστέγασης των κατοίκων του Μαρί, προωθήθηκε εξάλλου η παραχώρηση στους 44 δικαιούχους, ποσού ύψους €1.286.000 ευρώ.

Η κοινότητα θα ωφεληθεί τα μέγιστα και από τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής Βασιλικού. Για τον σκοπό αυτό η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις Αρχές των εννέα κοινοτήτων της περιοχής, για υλοποίηση μιας σειράς μέτρων τα οποία θα διασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η κατασκευή οδικού δικτύου με υπολογιζόμενο κόστος 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι προσφορές ζητήθηκαν στις 14 του μηνός και θα υποβληθούν στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, με την έναρξη του έργου να υπολογίζεται τον προσεχή Δεκέμβριο και τη διάρκεια του στους 30 μήνες.

Εξάλλου, προχωρεί κανονικά το έργο της ανέγερσης πυροσβεστικού σταθμού στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, κόστους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατασκευή του άρχισε τον Μάρτιο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2020.

Σημαντικό όφελος για την περιοχή θα προκύψει και από την αναθεώρηση της δήλωσης πολιτικής στην οποία προέβηκε ο Υπουργός Εσωτερικών με γνωστοποίηση του, στις 11.5.2018 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Λήφθηκε πρόνοια για τροποποίηση των Σχεδίων των Πολεοδομικών Ζωνών της περιοχής Βασιλικού για τις κοινότητες Ζύγι, Καλαβασός, Μαρί, Τόχνη, που αφορούν αναβαθμίσεις τόσο των συντελεστών ανάπτυξης των χρήσεων αλλά και, κατ’ επέκταση, των αξιών γης.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η δημιουργία μικρών αθλητικών χώρων από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού σε συνεργασία με τις κοινότητες. Μαζί τους συμφωνήθηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργίας έργων σε κάθε κοινότητα με κάλυψη όλης της δαπάνης από τον οργανισμό.

Φίλες και φίλοι,

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για ενίσχυση των κοινοτήτων της υπαίθρου, και την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων τους, το κράτος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της φυσιογνωμίας τους όπως και της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια των κοινοτήτων προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι και η διοργάνωση του Κοινοτικού Φεστιβάλ Μαρί που σκοπεύει στη διατήρηση της κουλτούρας και τη σύσφιγξη των σχέσεων με τις άλλες κοινότητες της περιοχής.

Πρόσθετα, τέτοια φεστιβάλ συντηρούν και ενισχύουν τις αξίες και τα ιδανικά που μας συνδέουν άρρηκτα με τις ρίζες και τις πολιτιστικές μας καταβολές, σαν απάντηση στις προκλήσεις της εποχής που έχουν να κάνουν με την αποξένωση και τον ατομικισμό.

Το συναπάντημα με πρόσωπα και χώρους με τα οποία μας συνδέουν, αναμφίβολα κρατούν συμπαγές και άρρηκτα δεμένο το κοινωνικό πλαίσιο, που το χαρακτηρίζουν οι ακατάλυτες αρχές και αξίες του λαού μας από τις οποίες με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποκοπούμε. Στέλνουν επίσης στη νεολαία το μήνυμα ότι η παράδοση και ο πολιτισμός του τόπου μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες στη ψυχή των κατοίκων του τόπου μας.

Εκφράζω προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ. Μαζί, συγχαίρω και τους καλλιτέχνες και όλους τους άλλους συντελεστές της εκδήλωσης, και εύχομαι στον καθένα σας καλή διασκέδαση.

-------------------------

(ΜΓ/EI)