Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2019 10:17

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην εκδήλωση απονομής των Green Label Awards 2019

Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αυτή δημιουργεί έχουν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε για τις πόλεις μας.

Η βιώσιμη πόλη του μέλλοντος είναι αναμφίβολα μια πόλη πιο οικολογική, πιο ανθεκτική, και με κοινωνικά ισότιμες δομές. Ανταποκρίνεται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, και βελτιώνει διαρκώς τους όρους διαβίωσης και την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της.

Η βιώσιμη κινητικότητα συνδέεται με ευρύτερους στόχους, στους οποίους έχουμε δεσμευτεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο: για βιώσιμες πόλεις, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για μείωση αέριων εκπομπών και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας και τους οποίους οφείλουμε να υλοποιήσουμε.

Συνδέεται με τη ζωή της πόλης, και τη ζωή έξω από αυτή, και αποτελεί ένα παράγοντα που έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της.

Οι βιώσιμες μεταφορές στην Κύπρο βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γι’ αυτό και η εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελούν κατά την άποψη μου μονόδρομο.

Θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στη βιωσιμότητα των αστικών κέντρων, στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της κινητικότητας ως κοινωνικού αγαθού και στη μείωση των ρύπων που προέρχονται από τον τομέα των μεταφορών και κατ’ επέκταση στη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Μέσα σε αυτή, την όχι και τόσο ευχάριστη αντικειμενική πραγματικότητα, η  Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ), στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS υλοποιεί δράσεις για προώθηση της αειφόρου κινητικότητας.

Η Λεμεσός υλοποιεί μια σειρά από καινοτόμα μέτρα με ένα φιλόδοξο τετραετές πλάνο που στοχεύει να προωθήσει τα βιώσιμα μέσα κινητικότητας, όπως είναι η αναβάθμιση και αύξηση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών, του περπατήματος, της ποδηλασίας και των ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτές οι δράσεις υποστηρίζονται με την εισαγωγή της Τουριστικής Κάρτας Διακίνησης και της Διάκρισης Green Label.

Η Διάκριση Green Label δημιουργεί ένα δίκτυο εμπλεκόμενων τουριστικών επιχειρήσεων που δεσμεύονται να υποστηρίξουν και να προωθήσουν την αειφόρο κινητικότητα στους επισκέπτες τους. Προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση πληροφοριών όσον αφορά τα φιλικά στο περιβάλλον μέσα διακίνησης.

Τα βραβευμένα ξενοδοχεία γίνονται οι σημαντικοί εταίροι της ΕΤΑΛ που θα πάρουν το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας από τον σχεδιασμό στην πράξη και θα μεταφέρουν στους επισκέπτες τα μηνύματα και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες.

Το Γραφείο μου, του οποίου βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης είναι η  υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας στηρίζει αυτές τις προσπάθειες και έχει αγαστή συνεργασία με την ΕΤΑΛ την οποία συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες της.

Συγχαίρω επίσης τα ξενοδοχεία που θα λάβουν σε λίγο την τιμητική Διάκριση Green Label και τα οποία μέσα από τη συμμετοχή τους δίνουν προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις τους, στην πόλη, στο τουριστικό προϊόν της χώρας και στη βιώσιμη ανάπτυξη ως φιλοσοφία αλλά και ως οικονομικό – κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης.

(ΜΓ/ΕΙ)